Νέες εξελίξεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία: εξοικονομήσεις και επενδύσεις που μετασχηματίζουν την αγορά φαρμάκων. Μέχρι τον Οκτώβριο, η εισαγωγή ενός νέου εργαλείου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να προσφέρει έως 300 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεις, συνδέοντας τις ενδείξεις των φαρμάκων με τις παθήσεις που αντιστοιχούν. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε αυτές τις εξελίξεις στο συνέδριο Economist Impact, με τίτλο Περπατώντας σταθερά στο τεντωμένο σκοινί της ανασφάλειας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καθώς και άλλοι ειδικοί του τομέα.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το επενδυτικό clawback έχει κινητοποιήσει επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθιστώντας την Τρίπολη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού φαρμάκου μέσω της δημιουργίας νέων παραγωγικών μονάδων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται και στην Αττική, με επενδύσεις που ενισχύουν την απασχόληση και τις εξαγωγές.
Η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της υγείας επηρεάζεται από γεωπολιτικές ανησυχίες, βιοασφάλεια και κλιματική αλλαγή, και αναδεικνύει την ανάγκη για μια στρατηγική που θα εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που παρατηρείται στη χώρα.
Οι εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου απαιτούν τη συστηματική αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η γραφειοκρατία και το κόστος ενέργειας, ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό επενδυτικό οικοσύστημα. Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση στη βιωσιμότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr