Νέο μοντέλο χρηματοδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Νέο μοντέλο χρηματοδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σημαντικές επενδύσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση δαπανών στα νοικοκυριά μέσω ενεργειακών εταιρειών. Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας στους τομείς των κτιρίων και των μεταφορών προγραμματίζονται με την υποστήριξη των ενεργειακών εταιρειών, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών. Το καθεστώς επιβολής υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης έχει ήδη εφαρμοστεί στη χώρα μας, επιβάλλοντας στις ενεργειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών καλούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης. Στην αρχική φάση, οι δράσεις εστίαζαν κυρίως στην ενημέρωση του κοινού, αλλά μέχρι το 2030, οι απαιτήσεις αυξάνονται και περιλαμβάνουν μέτρα όπως η μόνωση, η εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης/ψύξης και κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τα καθεστώτα επιβολής υποχρέωσης θα καλύψουν το 24% του συνολικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για την περίοδο 2021-2030. Η αναθεώρηση των υποχρεώσεων κάθε εταιρείας θα επιφέρει τον επανακαθορισμό στόχων και στρατηγικών προκειμένου να διευκολυνθεί η εκπλήρωση των απαιτήσεων του ΕΣΕΚ. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, εξετάζεται η συγχώνευση του καθεστώτος επιβολής με την πολιτική της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση των προγραμμάτων Εξοικονομώ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναλαμβάνει τον έλεγχο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης και καταγράφει κάθε χρόνο την πρόοδο που σημειώνεται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Ο κατάλογος των μέτρων που είναι αποδεκτά περιλαμβάνει δράσεις όπως η μόνωση κτιριακών στοιχείων και η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play