Νέα πολεοδομικά εργαλεία για τη δόμηση στους οικισμούς: κατευθύνσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης. Δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία εισάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρέχουν κατευθύνσεις για τη δόμηση στους οικισμούς. Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων στοχεύουν στην επίλυση της κανονιστικής ασάφειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης των μικρών οικισμών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ταυτότητας και της ιστορικής κληρονομιάς του κάθε τόπου. Αυτά τα εργαλεία επιδιώκουν να θεμελιώσουν τη χωροταξική και πολεοδομική ασφάλεια.
Ερωτήσεις – απαντήσεις για τους οικισμούς
1. Ποια η αρτιότητα και το αναγκαίο πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένο δρόμο που προκρίνει το ΥΠΕΝ;
Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ) είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο που αφορά οικισμούς έως και 700 κατοίκους. Με τη χρήση αυτού του εργαλείου, προβλέπεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτηση των οικισμών, στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, να διευρύνονται τα όριά τους πέρα από τη Ζώνη Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης. Σε αυτή τη ζώνη, άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το ΠΔ οριοθέτησης του οικισμού. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης θα είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.
2. Ποιο πρόβλημα έχει προκύψει με τους οικισμούς;
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε, μέσω μιας σειράς αποφάσεων το 2017, το 2019 και το 2022, τα όρια οικισμών στο Λασίθι, το Πήλιο και την Πάρο. Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν τους συγκεκριμένους οικισμούς σε οικοδομική αδράνεια, αφού δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια επί σειρά ετών. Επίσης, έθεσαν σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και άλλων 12.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
3. Τι προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
Το ΠΔ καθόρισε τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την οριοθέτηση οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτά τα κριτήρια οφείλουν να ληφθούν υπόψη από τους μελετητές κατά την οριοθέτηση των οικισμών, είτε κατά την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων είτε με αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης. Η υπογραφή του ΠΔ είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος Κωνσταντίνος Δοξιάδης.
4. Το ΠΔ αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας;
Από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ εξαιρούνται οι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων, οι νέοι οικισμοί μετά το 1983 και οι παραλιακοί οικισμοί σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.
5. Ποιο είναι το ζήτημα που ανέκυψε κατά την επεξεργασία του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προτεινόμενη Ζώνη Γ για τις περιπτώσεις που οι νομαρχιακές αποφάσεις δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια.
6. Για ποιο λόγο το ΥΠΕΝ προωθεί νέα ρύθμιση;
Η άμεση υπογραφή του ΠΔ είναι απαραίτητη για να δοθούν κατευθύνσεις στους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και να διασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, που είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας.
7. Η νομοθετική παρέμβαση είναι μέρος μίας ευρύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης;
Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση πολεοδομικών μελετών που περιλαμβάνει 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 Δημοτικές Ενότητες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr