Οι κρυφές απολύσεις: Πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις απομακρύνουν εργαζόμενους

Οι κρυφές απολύσεις: Πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις απομακρύνουν εργαζόμενους

Ανακαλύψτε πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την υποχρεωτική επιστροφή στο γραφείο για απολύσεις. Text: Στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο, όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις καταφεύγουν σε πρακτικές που μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες για την απόλυση εργαζομένων. Πώς να απολύσεις κάποιον χωρίς να του το πεις ευθέως και χωρίς να πληρώσεις αποζημίωση; Ένας τρόπος που επιλέγεται συχνά, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, είναι η επιβολή υποχρεωτικής παρουσίας στο γραφείο. Αυτή η αλλαγή έρχεται μετά από ένα σημαντικό διάστημα που οι εργαζόμενοι έχουν εξοικειωθεί με το υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι.

Η επιχείρηση επιστροφής στο γραφείο, που ξεκίνησε το 2022, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Οι υποψίες ότι οι εταιρείες επιδιώκουν να απομακρύνουν ανεπιθύμητο προσωπικό μέσω της επιβολής επιστροφής στο γραφείο έχουν ενταθεί από το φθινόπωρο του 2024. Πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της χρηματοδότησης έχουν περιορίσει ή καταργήσει τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας, γεγονός που δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους.

Η Intel, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την υποχρεωτική παρουσία για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει μείωση του προσωπικού της. Όπως καταγράφει το Business Insider, η επιβολή επιστροφής στο γραφείο χρησιμοποιείται από κάποιες επιχειρήσεις ως μέσο απομάκρυνσης εργαζομένων, ενώ οι περισσότερες επιθυμούν να διατηρήσουν τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα διαφέρει, καθώς μόνο το 16% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα εργάζεται με τηλεργασία. Σύμφωνα με έρευνα, η υβριδική εργασία προσφέρεται από πολλές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παραμένει περιορισμένη, με μόνο ένα ποσοστό των εργαζομένων να την εφαρμόζει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play