Δημογραφικά δεδομένα και νομοθετικές ρυθμίσεις για την οικιστική ανάπτυξη και τη δόμηση. Σε ένα κλίμα έντασης, λόγω των έντονων διαμαρτυριών τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπαθεί να διαμορφώσει μια μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη δόμηση σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται στις παρυφές μικρών οικισμών. Η αναζήτηση μιας κατάλληλης νομοθετικής φόρμουλας περιλαμβάνει συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης την Τετάρτη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς κ.κ. Σταύρο Παπασταύρου και Νίκο Ταγαρά. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσεων που θα συμμορφώνονται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα μειώνουν τις ανησυχίες των πολιτών που ενδέχεται να χάσουν την αξία της περιουσίας τους.
Το πρόβλημα προέκυψε από το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025, το οποίο ορίζει τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό των ορίων στους οικισμούς, γεγονός που επηρεάζει τη δυνατότητα δόμησης στην περιοχή αυτή. Το ΥΠΕΝ εργάζεται σε μια ρύθμιση που θα αναγνωρίσει τη γεωγραφική σύνδεση των οικοπέδων στη ζώνη Γ με τον οικισμό, χρησιμοποιώντας υφιστάμενα πολεοδομικά εργαλεία. Ο υφυπουργός κ. Νίκος Ταγαράς δήλωσε ότι η νομοθετική πρόταση θα λάβει υπόψη και τα δημογραφικά ζητήματα, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα των οικισμών.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επιδιώξει να ενσωματώσει τα δικαιώματα που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, προκειμένου να επανακαθορίσει την αρτιότητα των αδόμητων ακινήτων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό των οικισμών. Υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες των οικισμών, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιστροφή του πληθυσμού στα χωριά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr