Οικονομική ανασφάλεια πλήττει σχεδόν τους μισούς Έλληνες: Ποιες είναι οι κύριες οικονομικές τους προτεραιότητες

Οικονομική ανασφάλεια πλήττει σχεδόν τους μισούς Έλληνες: Ποιες είναι οι κύριες οικονομικές τους προτεραιότητες

Περίπου το 50% των Ελλήνων νιώθουν οικονομική ανασφάλεια, ενώ η οικονομική ασφάλεια αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Οι πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς σε συνδυασμό με την ακρίβεια που επηρεάζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα, διαμορφώνουν ένα ανησυχητικό οικονομικό τοπίο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σήμερα, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δηλώνουν ότι αισθάνονται έντονη ή μέτρια οικονομική ανασφάλεια, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα τους οδηγεί στο να τοποθετούν την οικονομική τους ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητα.

Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Plum, το 26% των Ελλήνων δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ ανασφαλείς για το οικονομικό τους μέλλον, ενώ ένα επιπλέον 19% αισθάνονται αρκετά ανασφαλείς. Συνολικά, μόνο το 23% δηλώνει ότι νιώθει οικονομικά ασφαλές. Οι μεγαλύτεροι δείκτες ανασφάλειας παρατηρούνται σε άτομα ηλικίας 55-64 ετών και 65-75 ετών, καθώς και σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλειας καταγράφονται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, με το 43% όσων κερδίζουν λιγότερα από 800 ευρώ τον μήνα να ανησυχούν πολύ για το οικονομικό τους μέλλον. Παράλληλα, οι ανησυχίες αυτές είναι πιο έντονες στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ευρήματα της έρευνας της Plum, που εκπονήθηκε από την Palmos Analysis, καταδεικνύουν ότι οι πολίτες προσπαθούν να ενισχύσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα μέσω μείωσης των εξόδων τους και αύξησης των αποταμιεύσεών τους.

Η Μαίριλυ Μητροπούλου, Country Marketing Manager της Plum για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες αντιπαρατίθενται σε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, προκαλώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας. Ωστόσο, υπάρχει θετική τάση, καθώς οι πολίτες υιοθετούν προληπτικά μέτρα για να επανακαταλάβουν τον έλεγχο του οικονομικού τους μέλλοντος. Εκτός από τη μείωση των εξόδων (24%) και την αύξηση των αποταμιεύσεων (20%), ο πιο συχνά αναφερόμενος οικονομικός στόχος ήταν η αύξηση του εισοδήματος (30%).

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play