Μετά τις τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις της Ελλάδας, από Moody’s – DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, ο χορός των αξιολογήσεων από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους για το α’ εξάμηνο του 2025 ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες.
Την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Μαΐου, ο Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα, στις 30 Μαΐου, θα ακολουθήσει ο Scope. Οι αξιολογήσεις τους θα γίνουν εν μέσω θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται το 2025 να παραμείνει υψηλότερος από εκείνον της Ευρωζώνης.
Ο Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών πέρυσι.
Αντίθετα, ο S&P, που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Fitch (Οκτώβριο του 2023), προχώρησε πέρυσι στην αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές και εφέτος τον Απρίλιο αναβάθμισε το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ.
Τα έσοδα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής έχουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο S&P τον Απρίλιο.
Το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά, η Eurostat ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι ήταν 4,8%, δηλαδή διπλάσιο από τον στόχο, έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για τη μείωση του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα ληφθεί υπόψη στις αξιολογήσεις.
Στην κατεύθυνση μίας σταθερής και σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέους αποσκοπούν οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα.
Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτυπώνονται και από τη συνεχή μείωση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ