Αναλύσεις για την ακρίβεια στην αγορά και τις αιτίες της αύξησης των τιμών στην Ελλάδα. Απαντήσεις στο επίκαιρο ερώτημα σχετικά με την ευθύνη για την ακρίβεια στην αγορά έδωσαν Έλληνες παραγωγοί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Infofest της ΓΣΕΕ. Η απόσταση των τιμών από το χωράφι στο ράφι φτάνει μέχρι και 250%, γεγονός που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα προϊόν που πωλείται σε τιμή άλφα από την πρωτογενή παραγωγή, φτάνει στο ράφι τρεις φορές ακριβότερο.
Η κερδοσκοπία και η έλλειψη ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τον πρωτογενή τομέα. Η πρόταση των παραγωγών για ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας αναδείχθηκε ως μία από τις λύσεις που θα μπορούσε να περιορίσει τις ανισότητες στην αγορά. Ο εκπρόσωπος των καλλιεργητών υπογράμμισε ότι «τα νούμερα θα δείξουν ποιος αισχροκερδεί» και κατέδειξε τις συνέπειες που έχει η κατάσταση στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι αναγκάζονται να στραφούν σε εισαγόμενα προϊόντα.
Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, έκανε αναφορά στις τιμές των φασολιών γίγαντες από την Καστοριά και τη Φλώρινα, που πωλούνται έως και 15 ευρώ το κιλό στα καταστήματα, ενώ οι παραγωγοί τα παραδίδουν στα 5 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι η ακρίβεια δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων αλλά πολιτικών και αγοραστικών επιλογών, που απαιτούν διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Η συζήτηση περιελάμβανε επίσης αναφορές στην ανάγκη κατάργησης του ΦΠΑ από τα προϊόντα, με τον κ. Μόσχο να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επωφελείται από τις υψηλές τιμές μέσω αυξημένων φορολογικών εσόδων, την ώρα που οι παραγωγοί επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη.
Η καταγραφή περιστατικών αισχροκέρδειας και οι πρακτικές shrinkflation στην αγορά, όπου οι συσκευασίες μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενεργή εποπτεία και δράσεις κατά των καρτέλ και των ολιγοπωλίων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr