Προσφυγές στο ΣτΕ για 13η και 14η σύνταξη προκαλούν δημοσιονομικά προβλήματα στην κυβέρνηση, με επιπτώσεις στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την ΑΔΕΔΥ και τις συνταξιουχικές οργανώσεις για την επαναφορά των 13ων και 14ων μισθών, καθώς και των αντίστοιχων συντάξεων. Χιλιάδες προσφυγές κατατίθενται στα δικαστήρια, με τις οργανώσεις να ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας την περίπτωση διεκδίκησης των περικοπών του 2015 – 2016, η οποία αναγνωρίστηκε μόνο σε όσους είχαν υποβάλει αγωγές.
Η πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει τις δικαστικές αποφάσεις και για τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιουχικών Οργανώσεων προγραμματίζει πιλοτικές δίκες και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, στοχεύοντας στη διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών.
Οι δικηγόροι των συνταξιουχικών οργανώσεων τονίζουν ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια για να έχουν δικαίωμα στις αναδρομικές διεκδικήσεις. Το δικαίωμα αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους, είτε του Δημοσίου είτε του Ιδιωτικού τομέα, που έχουν υποστεί περικοπές από το 2013 και μετά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα διεκδικούμενα ποσά κυμαίνονται από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη και τη διάρκεια των περικοπών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργών Οικονομικών, υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος της επιστροφής των δώρων στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρώντας το απαγορευτικό για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επαναφοράς των δώρων από το 2027, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο που μειώνει σχεδόν κατά το ήμισυ το κόστος.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ζήτημα της επαναφοράς των δώρων προήλθε από την ανάγκη εναρμόνισης των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ δεν λαμβάνουν δώρα, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, οι συνολικές απώλειες από την κατάργηση των δώρων υπολογίζονται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2013-2024.
Πηγή περιεχομένου: in.gr