Στη συνάντηση του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη και στην Υπουργική Συνάντηση για την πολιτική συνοχής, τη χωρική ανάπτυξη και τα αστικά θέματα υπό την πολωνική προεδρία της ΕΕ, που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Οι συζητήσεις κατά τη διήμερη εκδήλωση επικεντρώθηκαν σε σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση και το δημογραφικό. Οι συμμετέχοντες υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και για τη στήριξη της περιφερειακής καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης.
Ο κ. Παπαθανάσης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας και τις πολιτικές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης. Έμφαση δόθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, που περιλαμβάνει σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων για την οικονομική στήριξη των οικογενειών και την αναστροφή του brain drain.
Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Yoshiki Takeuchi, και τη διευθύντρια του Κέντρου για την επιχειρηματικότητα, Lamia Kamal-Chaoui. Ο Ν. Παπαθανάσης ανακοίνωσε την ανάθεση στον ΟΟΣΑ μελέτης για την περιφερειακή ανάπτυξη μετά το 2027, καθώς και μελέτης για τη «γαλάζια οικονομία» στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρέμβασή του στην Υπουργική Συνάντηση, υπογράμμισε ότι η περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιοποιεί πόρους από την πολιτική συνοχής και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες, κυρίως σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης των συμμετεχουσών χωρών, στην οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευση για συνεργασία στην προώθηση της ανθεκτικότητας, της ισότητας και της τοπικής ευημερίας σε όλες τις Περιφέρειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ