Αναλύσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση του κόστους στέγασης μέσω πέντε σημαντικών παρεμβάσεων. Η αγορά στέγης στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με τα ενοίκια να αυξάνονται και τις εμπορικές τιμές να παραμένουν σε ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 30% του μέσου νοικοκυριού κατευθύνεται στις ανάγκες στέγασης, κάτι που το καθιστά μία από τις υψηλότερες αναλογίες στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ. Με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας κατοικιών, η κυβέρνηση προγραμματίζει νέες φορολογικές παρεμβάσεις.
Η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 69,6% σε εθνικό επίπεδο και 64% στην Αθήνα, με την νέα γενιά να παραμένει εγκλωβισμένη στα σπίτια των γονιών τους. Επτά στους δέκα Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών κατοικούν στο σπίτι των γονιών τους, επιβεβαιώνοντας την οξυμένη στεγαστική κρίση. Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της αγοράς κατοικίας, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με σκοπό την ενεργοποίηση των μέτρων το 2026.
Οι σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς και την αναδιάρθρωση της φορολογίας των ακινήτων. Σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research, σχεδόν το 50% των ιδιοκτητών θεωρεί τη μείωση της φορολογίας ενοικίων ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών.
Επιπλέον, η Κομισιόν προγραμματίζει την αύξηση των επενδύσεων στη στεγαστική αγορά μέσω κοινοτικών κονδυλίων και την ανακατανομή πόρων του ΕΣΠΑ.
Η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στην πολιτική στέγασης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές κατοικίες και να αναστρέψουν την υφιστάμενη τάση της αδυναμίας κατοίκων να ιδιοκατοικούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr