Σημαντικές εξελίξεις από το 6ο Επιχειρηματικό Συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη: Σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στο προσκήνιο

Σημαντικές εξελίξεις από το 6ο Επιχειρηματικό Συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη: Σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στο προσκήνιο

Το 6ο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου του ECONOMIST που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και αναλυτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ημερίδα εστίασε στην αξιοποίηση του γεωστρατηγικού δυναμικού της περιοχής μέσω συνεργασιών στην ενέργεια, τις επενδύσεις, την καινοτομία και τις κεφαλαιαγορές.

Ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης εξέφρασε την υποστήριξή του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη φιλία που τους συνδέει και την κοινή λογική που διακρίνει τους ηγέτες που γνωρίζει. Σημείωσε ότι η κοινή λογική και το να κάνεις το σωστό για την πόλη μας, την Πολιτεία μας, τη χώρα μας, τον κόσμο, είναι πιο σημαντικά από τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Απέρριψε τον χαρακτηρισμό του Τραμπ ως πολεμοχαρή, υποστηρίζοντας ότι είναι ειρηνοποιός και ότι αν ήταν πρόεδρος, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεσπάσει.

Ο κ. Κατσιματίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για στρατηγικά λάθη, όπως η αποχώρηση από το Αφγανιστάν και η ενίσχυση χωρών όπως η Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ενέργειες μέσω των εσόδων τους από την ενέργεια. Ανέφερε πως το Ιράν στηρίζει οικονομικά τη Χαμάς, τους Χούθι και άλλους, ενισχύοντας τη βία στη Μέση Ανατολή.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Χατζηβασιλείου, ανέπτυξε την εθνική στρατηγική στον ενεργειακό τομέα και τόνισε ότι ο στόχος μας είναι σαφής: να βρούμε μια βιώσιμη εναλλακτική για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχήμα 3+1 και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με δημοκρατικές χώρες της περιοχής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαλόγου και συναίνεσης.

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης της Κύπρου, Νικόλας Ιωαννίδης, σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη και τόνισε την ανάγκη στρατηγικών υποδομών που να ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία. Ανέφερε επίσης τη σημασία του νόμου Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act (2019) για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

Ο Χρήστος Μαραφάτσος, Πρόεδρος της ομάδας Έλληνες για τον Τραμπ, ανέφερε τη στρατηγική σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-ΕλλάδαςΚύπρου-Ισραήλ και την ανάγκη για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, τονίζοντας ότι η παρούσα συγκυρία προσφέρει μοναδική ευκαιρία για στρατηγικό αναπροσανατολισμό δεκαετιών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής, τόνισε την ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας και προώθησης ενεργειακών έργων, προειδοποιώντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε εστία ανάπτυξης και σταθερότητας για όλη τη Δύση.

Ο Γιώργος Θεοχαρίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, επισήμανε την δυναμική χρηματοοικονομική αγορά της Κύπρου και την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών.

Η Ανατολική Μεσόγειος, όπως σημειώθηκε, μπορεί να εξελιχθεί σε πυρήνα χρηματοοικονομικής καινοτομίας αν επενδυθούν οι κατάλληλες στρατηγικές.

Καταλήγοντας, οι ομιλητές κάλεσαν σε ενίσχυση των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία.

Loading

Play