Μετά από οκτώ μειώσεις επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τα διατηρήσει σταθερά την ερχόμενη Πέμπτη και μένει να φανεί αν έχει κλείσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ή αν θα υπάρξει και άλλη μείωση έως το τέλος του έτους.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε υπαινιχθεί την παύση στις μειώσεις των επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν δήλωσε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να διαχειριστεί τις αβεβαιότητες που υπάρχουν.
Μία μεγάλη αβεβαιότητα για την ΕΚΤ είναι η κατάληξη που θα υπάρξει στο θέμα των δασμών. Η απειλή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 30% από την 1η Αυγούστου, αν δεν υπάρξει έως τότε εμπορική συμφωνία, συντηρεί και ίσως κλιμακώνει αυτή την αβεβαιότητα. Δεν φαίνεται, ωστόσο, ότι θα αλλάξει την άποψη των στελεχών της ΕΚΤ και έτσι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο 2%.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία σταθερή πολιτική», τονίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά αβέβαιο» ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στον στόχο του 2%. Η δραματική αύξηση του κόστους χρήματος, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, οδήγησαν σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Οι υπηρεσίες της ΕΚΤ προέβλεπαν τον Ιούνιο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στον στόχο του 2% έως το 2027. Το δυσμενές σενάριο που κατάρτισαν θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερο πληθωρισμό. Η προειδοποίηση του Τραμπ για δασμούς 30% θεωρείται περισσότερο διαπραγματευτική απειλή παρά μία ρεαλιστική εξέλιξη, αν και υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να υλοποιήσει την απειλή του.
Στην περίπτωση μίας εμπορικής συμφωνίας, οι πιθανότητες να υπάρξει νέα μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες μοιάζουν να είναι μοιρασμένες, αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2%. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος μίας νέας επιβράδυνσης της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ