Η στεγαστική κρίση στην ΕΕ γιγαντώνεται, επηρεάζοντας την κοινωνική συνοχή και απαιτώντας άμεσες λύσεις. Το κόστος στέγασης έχει καταστεί δυσβάσταχτο για πολλούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κρίση στέγης στην ήπειρο συνεχώς επιδεινώνεται. Ο μέσος όρος ενοικίων έχει αυξηθεί κατά 25% από το 2010, ενώ το κόστος αγοράς κατοικίας έχει σημειώσει αύξηση 50%, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για το 10,6% των Ευρωπαίων που διαμένουν σε αστικές περιοχές και το 7% σε αγροτικές. Οι νέοι πλήττονται ακόμα περισσότερο, με το 47% των νέων Ευρωπαίων (18-34) να ζουν με τους γονείς τους.
Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν τις δραματικές προσωπικές ιστορίες, όπως αυτή της Πάουλα, που έχει γίνει δεκτή για μεταπτυχιακό στη Μαδρίτη, αλλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγη στην ισπανική πρωτεύουσα. Στην Ελλάδα, το 28,5% των νοικοκυριών πληρώνει περισσότερα από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για στέγαση, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε μόλις 8,8%.
Οι συνέπειες της στεγαστικής κρίσης γίνονται αισθητές και στις πολιτικές αποφάσεις, καθώς η ποιότητα και η προσβασιμότητα στη στέγαση επηρεάζουν τις ψήφους των πολιτών στις ευρωεκλογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υποστηρίξει τις τοπικές αρχές στην προσπάθειά τους για την παροχή οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς στέγασης.
Η αναγκαιότητα παρέμβασης είναι προφανής, καθώς οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για το αυξανόμενο κόστος στέγασης, ζητώντας μια ισχυρότερη δράση από την ΕΕ. Τα δεδομένα απαιτούν μια στρατηγική που θα αντιμετωπίσει άμεσα την ανάγκη για ποιοτική στέγαση, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις των πολιτών σε όλη την ήπειρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr