Στεγαστική κρίση: Προτάσεις για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας

Στεγαστική κρίση: Προτάσεις για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής κατοικίας

Αναλύουμε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την προώθηση της οικονομικά προσιτής κατοικίας στην Ευρώπη. Η κατάσταση της κατοικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει ολοένα και πιο δύσκολη για πολλούς πολίτες. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 25% από το 2010, ενώ το κόστος αγοράς κατοικίας έχει εκτοξευθεί κατά 50%. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα πλήττει πάνω από το 10,6% των Ευρωπαίων που διαβιούν στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με την Eurostat 2024, το 47% των νέων ηλικίας 18-34 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους. Ένας από τους κύριους παράγοντες που επιδεινώνουν τη στεγαστική κρίση είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η Βαρκελώνη, πέρυσι, προχώρησε στην απαγόρευση αυτών των μισθώσεων έως το 2028, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος.

Στη Λισαβόνα, το 60% των κατοικιών είναι πλέον καταλύματα διακοπών, οδηγώντας σε δραματική μείωση των διαθέσιμων μονάδων για μακροχρόνια μίσθωση. Η πόλη αυτή, η οποία έχει καταταγεί ως το τρίτο λιγότερο οικονομικά βιώσιμο μέρος για να ζήσει κανείς, έχει υποστεί απώλεια πληθυσμού κατά 30% από το 2013. Πέρυσι, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον υπερτουρισμό και τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινότητα.

Σημαντική είναι η πρωτοβουλία που προέρχεται από Ευρωπαίους δημάρχους, οι οποίοι πρόσφατα συγκεντρώθηκαν με επικεφαλής τον δήμαρχο Βαρκελώνης, Ζάουμε Κολμπόνι, για να καταθέσουν σχέδιο έντεκα προτάσεων που στοχεύουν στην εξασφάλιση οικονομικά προσιτών κατοικιών και στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Η ανάγκη για οικονομική προσιτή στέγαση είναι επιτακτική και απαιτεί άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες από τις αρχές και τους υπεύθυνους πολιτικής.

Η κατοικία και το κόστος διαβίωσης έχουν αναδειχθεί ως κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν την πολιτική και την κοινωνία στην Ευρώπη. Οι προτάσεις που αναλύονται περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των τοπικών αρχών, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών κατασκευής και την διασφάλιση διαφάνειας στις συναλλαγές ακινήτων.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση στέγασης που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες, απαιτώντας άμεσες και συντονισμένες δράσεις για την επίλυσή της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play