Στρατηγικές αναπτυξιακές προσεγγίσεις της κυβέρνησης: Αξιοποίηση γεωπολιτικής θέσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στρατηγικές αναπτυξιακές προσεγγίσεις της κυβέρνησης: Αξιοποίηση γεωπολιτικής θέσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, την αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωπολιτική της θέση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απεξάρτηση από κοστοβόρες, βλαβερές και αβέβαιες πηγές ενέργειας απαιτεί τη διερεύνηση ύπαρξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ο υπουργός επισήμανε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός ενεργειακής αυτονομίας, με το βλέμμα σε μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα επιτεύγματα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε μείωση της τάξεως του 91% σε σχέση με το 2005. Από το 2018, η συνολική ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις χώρες με την υψηλότερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα έγινε το 2024 καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτώντας ιστορική καμπή στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Το 2024 η χώρα επένδυσε 1,8 δισ. ευρώ στα δίκτυα ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου φυσικού αερίου τώρα να ανακατευθύνεται σε περιφερειακές αγορές. Οι διασυνδέσεις TAP και IGB ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού ενεργειακού κόμβου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου τόνισε: Η ενεργειακή μετάβαση έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή μας, βελτιώνοντας την οικονομία μας και το περιβάλλον που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Οι ανάγκες που δημιούργησε η κλιματική κρίση αξιοποιούνται για τη δημιουργία ευκαιριών.

* To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του «Second European Business Summit – How can Greek SMEs fuel innovation, competitiveness and prosperity in a volatile global economy?»

Loading

Play