Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας, την αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωπολιτική της θέση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός ενεργειακής αυτονομίας, με έμφαση σε βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Second European Business Summit του Economist, ανέφερε ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε μείωση 91% σε σχέση με το 2005, το έτος κορύφωσης. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Επιπλέον, επισήμανε ότι το 2024 η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000, σηματοδοτώντας ιστορική καμπή στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου φυσικού αερίου πλέον ανακατευθύνεται σε περιφερειακές αγορές, με κύριους αποδέκτες την Ιταλία και τα Βαλκάνια.
Ο Υπουργός παρουσίασε τη διακλάδωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διασυνοριακής στρατηγικής για τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου.
Καταλήγοντας, επισήμανε: Η ενεργειακή μετάβαση έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή μας και είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του «Second European Business Summit – How can Greek SMEs fuel innovation, competitiveness and prosperity in a volatile global economy?»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ