Οι έλλειψεις προσωπικού στον τουριστικό τομέα αγγίζουν το 20%, προκαλώντας ανησυχίες για τη νέα σεζόν. Οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Παρά την προσφορά ευκαιριών, οι αγκυλώσεις της εργατικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ενισχύουν τη μαύρη εργασία στον κλάδο. Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Κωνσταντίνα Σβύνου, αναφέρει ότι οι ελλείψεις προσωπικού αναμένονται και φέτος στα επίπεδα του 20%, με 53.817 κενές θέσεις στον τομέα των ξενοδοχείων.
Όσον αφορά τη διαδικασία πρόσληψης μετακλητών εργαζομένων, παρατηρείται αρχική καθυστέρηση, αν και η πολιτεία φαίνεται να προχωρά σε ταχύτερες διαδικασίες. Οι χώρες προέλευσης των εργαζομένων περιλαμβάνουν την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την Αίγυπτο, όπου οι εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι και προσθέτουν αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η κ. Σβύνου επισημαίνει ότι παρά τις διαθέσιμες θέσεις, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να εργάζονται σε περισσότερες από μία επιχείρηση λόγω των περιορισμών της εργατικής νομοθεσίας, οδηγώντας σε καθεστώς έλλειψης προσωπικού.
Επιπλέον, οι ξενοδόχοι υπογραμμίζουν ότι, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια πίεσης για τους εργαζόμενους, η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανταγωνισμός για την προσέλκυση προσωπικού. Η κατάσταση καθιστά επιτακτική τη συνεργασία της πολιτείας με τον ξενοδοχειακό τομέα για την αναζήτηση λύσεων στο θέμα της επαρκούς απασχόλησης.
Η έρευνα του ΙΤΕΠ αναδεικνύει ότι η έλλειψη προσωπικού για το έτος 2024 εκτιμάται στο 19%, με υψηλότερες ελλείψεις στα ξενοδοχεία 2* και μικρότερες στα 5*. Παράλληλα, η θέση της καμαριέρας παραμένει η πιο περιζήτητη, καλύπτοντας το 16% των προβλεπόμενων θέσεων, και καταδεικνύει την ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr