Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις στη σύνταξη, με την αύξηση της διάρκειας εργασιακού βίου και των ορίων ηλικίας. Η σύνταξη και η διάρκεια του εργασιακού βίου στην Ευρώπη αναδεικνύονται ως κεντρικά ζητήματα, επηρεαζόμενα από τις δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Οι τελευταίες τάσεις δείχνουν ότι ο χρόνος εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες αυξάνεται, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα σε παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση στη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην ΕΕ για το 2024, καταδεικνύοντας μια αύξηση 2,4 ετών σε σύγκριση με το 2014. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ αναμένεται να εργαστούν κατά μέσο όρο 37,2 χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η νέα κανονικότητα φαίνεται να αγγίζει σχεδόν κάθε γωνιά της Ευρώπης. Καθώς η δημογραφική πίεση εντείνεται, οι κυβερνήσεις καλούνται να εξετάσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Φωνές από θεσμικούς παράγοντες οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση, επηρεάζοντας τις πολιτικές που σχετίζονται με τη σύνταξη και την εργασία.
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης παρατηρείται και στη Γαλλία, όπου μήνες διαδηλώσεων ακολούθησαν την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν λάβει χώρα και στη Δανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, όπου οι αλλαγές αυτές δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο της εργασίας.
Αυτή η νέα πραγματικότητα αναδεικνύει την ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών απασχόλησης και της στρατηγικής αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού. Η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πτώση των ποσοστών γεννήσεων επιτάσσουν νέες προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η μέση διάρκεια του προσδόκιμου εργασιακού βίου ανέρχεται σε 40 έτη ή περισσότερο σε αρκετές χώρες, με την Ολλανδία να ηγείται.
Μια προοπτική για το μέλλον αναδεικνύει η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της απασχόλησης το 2025, η οποία υποδεικνύει ότι η κινητοποίηση του εργατικού δυναμικού μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οικονομία, περιγράφοντας το μέλλον που έρχεται για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr