Συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις τους στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του RGC2025

Συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις τους στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του RGC2025

Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι μεταβαλλόμενες σχέσεις μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη συζητήθηκαν σε πάνελ που διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), το οποίο φιλοξενείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (12-14 Μαΐου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνεδρίου, στο επίκεντρο των θεμάτων προς συζήτηση βρέθηκαν οι προκλήσεις ασφάλειας και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, τόνισε ότι οφείλουμε να προσδιορίσουμε ένα νέο συμβόλαιο σχέσης με τις ΗΠΑ, χωρίς εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αξίες και επιτεύγματα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι η ανάδειξη της Κίνας ως το «αντίπαλον δέος» των ΗΠΑ και η στροφή τους τα τελευταία χρόνια προς τον Ειρηνικό δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη. Η Κίνα είναι μία χώρα με άλλη κουλτούρα και άλλες αξίες, που έχει ελλειμματικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. Επιπλέον, το κινεζικό κράτος επιδοτεί τη βιομηχανία της, λειτουργώντας εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην νέα δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε ότι: «Η Ε.Ε. έχει ένα ‘όπλο’ και αυτό είναι η αγορά των 450 εκατομμυρίων πολιτών της, με υψηλό εισόδημα, και οι 1,7 τρισεκατομμύρια συναλλαγές ετησίως. Είμαστε σε διαπραγμάτευση για μία κοινά επωφελή λύση, που δεν θα τραυματίσει καμία από τις δύο οικονομίες. Αν, ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμείνει σε μία δασμολογική πολιτική με υψηλούς δασμούς, τότε το κόστος για αυτές θα είναι υψηλό».

Σχετικά με τη συζήτηση για την κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε., ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι: «Η συζήτηση μίας κοινής αμυντικής βιομηχανίας και δευτερευόντως μίας κοινής αμυντικής πολιτικής έχει έρθει στο προσκήνιο. Ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο με νέες προκλήσεις και η Ε.Ε. καλείται να ενισχύσει την κεφαλαιακή και τραπεζική της ένωση αλλά και την εμπορική και αμυντική της συνοχή».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε ότι το «manual που είχαμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη αλλάζει διαρκώς». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τις σχέσεις με την Κίνα, είπε ότι κακώς ο πρόεδρος Τραμπ φοβάται ότι η Κίνα θα «προσπεράσει τις ΗΠΑ», διότι αγνοεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ ήταν πάντα η επιστήμη και η τεχνολογία.

«Η Ευρώπη είναι σε δυσμενή θέση, σε μεγάλη περιδίνηση και συμπεριφέρεται ως κακομαθημένη. Αυτή η επιλογή την έβαλε στο ‘περιθώριο’», σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να λειτουργεί με αφέλεια απέναντι στην Τουρκία και αναζητά συνεργασίες, καθώς η Τουρκία είναι μία χώρα που δεν αναγνωρίζει οργανώσεις όπως η Χαμάς ως τρομοκρατική και αποτελεί απειλή πολέμου για την χώρα μας. Η εποχή της ‘ανέμελης εφηβείας’ της Ευρώπης έχει τελειώσει. Πρέπει να φτιάξουμε έναν κοινό ισχυρό στρατό και άμυνα γιατί η ‘προστάτιδα’ ΗΠΑ δεν μας στηρίζει πια, όπως στο παρελθόν. Πρέπει η Ευρώπη να ωριμάσει και να αναπτύξει την ενεργειακή και αμυντική της αυτονομία».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, σημείωσε ότι «ο ρόλος της Ε.Ε. είναι κρίσιμος και αποτελεί μία ευκαιρία για ανάπτυξη καλών και επωφελών περιφερειακών συμμαχιών. Πρέπει να επαναχαράξουμε τις ευρωπαϊκές μας πορείες. Η Ε.Ε. αν θέλει να έχει έναν σοβαρό λόγο θα πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές της, να μην προσεγγίζει ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, που δεν αναγνωρίζει τα σύνορα δύο κρατών-μελών της».

«Το καινούριο ‘συμβόλαιο’ με τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο κ. Φαραντούρης, «θα πρέπει να περιέχει τη διατήρηση των καλών μας σχέσεων, μία ισχυρή κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αλλά κυρίως να μην ετεροπροσδιοριζόμαστε ως Ευρώπη, για να έχουμε αξιοπιστία».

Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε το συνέδριο ζωντανά

Χορηγός επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play