Ο πολύπλοκος κόσμος των κρυπτονομισμάτων και του blockchain, ο οποίος κερδίζει έδαφος στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συζητήθηκε σε πάνελ κατά την 29η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσαν στην Αθήνα το Economist και η ελληνική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση, με συντονιστή τον John Andrews, συμμετείχαν ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος στο τμήμα υποδομών αγοράς και πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γρηγόρης Δελλάς, επικεφαλής συμμόρφωσης και κινδύνου της ECOMMBX και πρόεδρος του ACAMS Cyprus Chapter.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την υπενθύμιση του συντονιστή ότι το Economist έχει χαρακτηρίσει τα κρυπτονομίσματα ως «τεχνολογικοαναρχικό project».
Ο κ. Schaaf αντέτεινε ότι δεν τους αρέσει αυτή η οπτική επειδή επιβεβαιώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας και προσπάθησε να εξηγήσει τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων και τη διαφορά τους από άλλες επενδύσεις. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό δεν συμβαίνει με το bitcoin, οπότε δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός περιουσιακού στοιχείου.
Η «θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου»
Ο κ. Schaaf ανέφερε ότι «όταν αγοράζεις bitcoins, πρέπει να ελπίζεις και να πιστέψεις ότι κάποιος άλλος θα σου δώσει στο μέλλον κάποια υψηλότερη τιμή». Αυτή η θεωρία δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον. Τόνισε ότι «κυρίως επειδή δεν συνιστά ένα μέσο για συγκεκριμένη χρήση». Για παράδειγμα, οι πρώτες ύλες δεν παράγουν ταμειακές ροές, αλλά χρησιμοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, το bitcoin χρησιμοποιείται κατά 80% με 90% για κερδοσκοπία ή επενδύσεις, κάτι που το καθιστά κρυπτοπεριουσιακό στοιχείο χωρίς εγγενή αξία.
Ο κ. Schaaf επίσης ανέφερε τα stablecoins, που σχεδιάστηκαν για να διατηρούν σταθερή αξία σε σχέση με ένα περιουσιακό στοιχείο ή δείκτη αναφοράς, όπως το δολάριο ή το ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 99% των stablecoins συνδέεται με το δολάριο».
Ο κ. Schaaf σημείωσε τους κινδύνους που κρύβει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων, επισημαίνοντας ότι «σε ένα μη ρυθμισμένο περιβάλλον, υπάρχουν εγγενείς κίνδυνοι. Χρειάζονται κανονισμοί για τη σταθερότητα των stablecoins».
Ο κ. Δελλάς, που διαθέτει μικρή ποσότητα bitcoins, συμφώνησε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», προσθέτοντας ότι η καινοτομία στον τομέα των κρυπτονομισμάτων είναι αναπόφευκτη και ότι πρέπει να κατανοήσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε με κανονισμούς. Σημείωσε επίσης τις διαφορές στην αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον κ. Schaaf να τονίζει ότι «το πνεύμα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι πιο κρυπτοθετικό».
Ο συντονιστής κατέληξε στη συζήτηση επισημαίνοντας ότι «όταν έχουμε μία φούσκα, κάποια στιγμή αυτή σκάει», ρωτώντας πότε θα συμβεί αυτό. Ο κ. Schaaf απάντησε ότι «πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι είναι φούσκα και συνεχίζουν να επενδύουν ελπίζοντας να αποσύρουν τα χρήματά τους πριν σκάσει».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δελλάς δήλωσε ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν. Πρέπει να τα αγκαλιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τους σωστούς κανονισμούς για την κατανόηση των κινδύνων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ