Τι σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για την ελληνική οικονομία

Τι σημαίνει η ρήτρα διαφυγής για την ελληνική οικονομία

Αναλύουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας διαφυγής στην Ελλάδα και τις οικονομικές της συνέπειες έως το 2028. Επιπλέον δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιτευχθεί από την Ελλάδα το 2026 με την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής. Αν και το έτος βάσης για τις υπόλοιπες χώρες είναι το 2021, για την Ελλάδα θα είναι το 2024. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόβλεψη αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών κατά 0,5 δισ. ευρώ, η οποία θα εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του μέτρου ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα υποχρεούται να προχωρήσει σε ετήσιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 0,2% του ΑΕΠ για τέσσερα έτη, ή εναλλακτικά, 0,1% για επτά έτη, εφόσον επιλεγεί μεγαλύτερος χρονικός ορίζοντας στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η λευκή βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης δαπανών.

Μετά την απόφαση του Ecofin, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη στρατηγική νίκη για την Ελλάδα. «Ήμασταν από τους πρώτους που υποβάλαμε το σχετικό αίτημα και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε την άμυνα το 2026 και να στηρίξουμε τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε.

Η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει από το 2025 έως το 2028 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η εφαρμογή της θα επιφέρει 1,2% αύξηση του ελλείμματος και 1,8% αύξηση του δημόσιου χρέους έως το 2028. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν, όπως η αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους στο μέλλον, προειδοποιώντας ότι η μεγαλύτερη δαπάνη την περίοδο 2025-2028 θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετες δημοσιονομικές προσπάθειες.

Η έκθεση της ΤτΕ υπογραμμίζει τη σημασία διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και τη διαρκή μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play