Το υψηλό κόστος της δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα: Οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες τριπλάσιες από την ΕΕ

Το υψηλό κόστος της δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα: Οι ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες τριπλάσιες από την ΕΕ

Η δωρεάν παιδεία στην Ελλάδα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με ιδιωτικές δαπάνες που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πολλοί γονείς στη χώρα μας καταβάλλουν ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα για τη δωρεάν παιδεία, με τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες να είναι υπερτριπλάσιες σε σχέση με αυτές της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελευταία έρευνα οικογενειακού προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 3,4% του προϋπολογισμού τους για εκπαιδευτικές ανάγκες, σε αντίθεση με το 1% των νοικοκυριών στην ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες χώρες όσον αφορά το ποσοστό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα, με μόνη εξαίρεση την Κύπρο.

Οι γονείς που έχουν παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση βιώνουν το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιβαρύνσεων, καθώς οι δαπάνες αυξάνονται δραματικά όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύει τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως για την εκπαίδευση των παιδιών τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στα 750 ευρώ για το 30% αυτών.

Τα φροντιστήρια επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Στο 2023, δαπανήθηκαν 614 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης, ποσοστό που αποκλειστικά αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν περιλαμβάνει άλλα έξοδα όπως γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες. Η αύξηση των δαπανών για τα φροντιστήρια έφτασε το 35,5% τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν την κατάσταση: η Ελλάδα ξοδεύει μόλις το 6,1% του ΑΕΠ της για δημόσια εκπαίδευση, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 10% των χωρών του οργανισμού. Ωστόσο, οι ιδιωτικές δαπάνες είναι εκρηκτικές, υποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες γονείς είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για να εξασφαλίσουν την καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play