Ο τουρισμός στη νότια Ευρώπη, αν και σημαντικός, δεν είναι η λύση για την οικονομική ευημερία. Ο τουρισμός αποτελεί θεμελιώδη άξονα της οικονομίας στη νότια Ευρώπη, με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κροατία να απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη. Συμβάλλει κατά μέσο όρο στο 10-15% του ΑΕΠ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, κυρίως εποχιακές και χαμηλής ειδίκευσης. Είναι συχνά γνωστός ως η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής, λόγω της μεγάλης οικονομικής του σημασίας. Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν μια ανησυχητική αλήθεια: Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην ελίτ των πλουσιότερων χωρών βασιζόμενη κυρίως στον τουρισμό.
Ο Marko Jukic, ανώτερος αναλυτής της Bismarck Analysis, υπογραμμίζει ότι καμία χώρα στην ιστορία δεν έχει καταφέρει να πλουτίσει από τον τουρισμό. Αυτό παρατηρείται και σε χώρες όπως η Τζαμάικα και οι Μαλδίβες, οι οποίες, παρά την αναγνωρισιμότητά τους ως τουριστικούς προορισμούς, παραμένουν φτωχές με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Αν και υπάρχουν παραδείγματα κρατών όπως το Μονακό, η οικονομική τους επιτυχία προέρχεται από εξειδικευμένες πολιτικές και όχι από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τον Jukic, η άνοδος του τουρισμού δεν είναι ένδειξη ανάπτυξης, αλλά μάλλον μια κόκκινη σημαία που προειδοποιεί για μια αποτυχημένη οικονομία. Παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης στη νότια Ευρώπη, οι χώρες αυτές δεν έχουν δει αντίκρισμα στην ευημερία. Ο ίδιος χρησιμοποιεί την Κροατία ως παράδειγμα, επισημαίνοντας την αδυναμία της να φτάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελβετίας μέσω τουρισμού. Η κατάσταση δείχνει ότι οι τομείς του τουρισμού δεν μπορούν από μόνοι τους να οδηγήσουν σε οικονομική άνθηση.
Αντίθετα, η οικονομική επιτυχία απαιτεί δημιουργία και εξαγωγή προϊόντων που πραγματικά επιθυμεί η αγορά. Ειδικότερα για τις χώρες της Μεσογείου, είναι απαραίτητο να επενδύσουν σε ποιοτική διακυβέρνηση και ανταγωνιστικές βιομηχανίες, παρά σε μοντέλα που βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να στοχεύουν στην ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών και την προσέλκυση ταλέντων, προκειμένου να διασφαλίσουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές οικονομίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr