Δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Φειδία: «Κάνεις φιλορωσική προπαγάνδα – Δεν έχω ακούσει τέτοιες βλακείες ξανά στη ζωή μου»

Δημοσιογράφος «στρίμωξε» τον Φειδία: «Κάνεις φιλορωσική προπαγάνδα – Δεν έχω ακούσει τέτοιες βλακείες ξανά στη ζωή μου»

Ο ανεξάρτητος Κύπριος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου βρίσκεται στο επίκεντρο έντονου πολιτικού σάλου, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι προωθεί φιλορωσική προπαγάνδα.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από τις ίδιες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που συνέβαλαν καθοριστικά στην εκτόξευση της αναγνωρισιμότητάς του και στην είσοδό του στην πολιτική σκηνή – εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς μεταξύ των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου.

Στην πλατφόρμα X έχει γίνει viral μια συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Caolan Robertson, κατά την οποία «τον πίεσε πολύ».

Αναφερόμενος στα χιλιάδες παιδιά της Ουκρανίας που φέρεται ότι απήχθησαν από τη Ρωσία, ο Κύπριος ευρωβουλευτής είπε ότι «ίσως θέλουν να μείνουν» εκεί, ρωτώντας «Πώς ξέρεις ότι κάποια παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα εκεί;», με τον δημοσιογράφο να απαντά έκπληκτος: «Μα έχουν απαχθεί! Πώς να είναι ευτυχισμένα; Πώς να θέλουν να μείνουν εκεί;».

«Δεν έχω ξανακούσει τέτοιες βλακείες ξανά στη ζωή μου, τι στο διάολο λες;», του είπε επίσης ο δημοσιογράφος σε έντονο ύφος.

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε κατ’ επανάληψη γιατί δεν έχει επισκεφθεί την Ουκρανία, ενώ πήγε στη Ρωσία.

«Θέλω να πάω» απάντησε ο Παναγιώτου. «Λες διαρκώς αρνητικά πράγματα για την Ουκρανία και δεν έχεις πάει» επέμεινε ο δημοσιογράφος, και ο Φειδίας παραδέχτηκε ότι φοβάται να πάει.

Ο Παναγιώτου στη συνέντευξη απέφυγε επίσης να αποδώσει ευθύνες για θανάτους που σχετίζονται με τον πόλεμο, με αποτέλεσμα ο Caolan να τον χαρακτηρίσει «asset (κεφάλαιο) της Ρωσίας» και ο Κύπριος ευρωβουλευτής να θυμώσει.

Ο δημοσιογράφος έγραψε, μάλιστα, αμέσως μετά:

«Ο Φειδίας ενισχύει την παράλογη προπαγάνδα του Κρεμλίνου εδώ και μήνες, οπότε τον αντιμετώπισα.

Είπε ότι τα απαχθέντα παιδιά της Ουκρανίας είναι ευτυχισμένα στη Ρωσία.

Αρνήθηκε να απαντήσει γιατί λέει ψέματα. Θύμωσε. Αυτή είναι η στιγμή που πέφτουν οι μάσκες».

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Παναγιώτου ήταν ένας από τους μόλις τρεις ευρωβουλευτές που καταψήφισαν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε την επιστροφή 20.000 παιδιών από την Ουκρανία. Μετά από επικρίσεις, φάνηκε να τροποποιεί την ψήφο του σε αποχή.

Σε άλλο βίντεο, που επίσης κυκλοφορεί στα social media, ο Φειδίας Παναγιώτου μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Μαΐου και λέει ότι η «ηθική πυξίδα της Ευρώπης έχει σπάσει», επικαλούμενος τη ρήξη των διπλωματικών δεσμών της ΕΕ με τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την έντονη απάντηση του Γερμανού ευρωβουλευτή Moritz Körner, ο οποίος παρενέβη με μια σειρά από αιχμηρές ερωτήσεις:

«Έχετε πάει ποτέ στην Ουκρανία; Την έχετε επισκεφθεί; Έχετε δει τι συμβαίνει εκεί;»

Ο Körner συνέχισε λέγοντας: «Δεδομένης της επιρροής σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, είναι δική σας ευθύνη να δείτε την πραγματικότητα μόνος σας, να μην εμπλακείτε σε “whataboutism” όπως κάνετε σε αυτήν την ομιλία. Μιλήστε με Ουκρανούς, κατανοήστε τι συμβαίνει εκεί και μετά ελάτε να μιλήσετε μαζί μας για την κατάσταση».

Μια μέρα αργότερα, ο Κύπριος TikToker -που έγινε πολιτικός- βρισκόταν στη Μόσχα με ορισμένους συναδέλφους του ευρωβουλευτές, σε μια επίσκεψη που συνέπεσε με τους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης» της Ρωσίας, στους οποίους είπε ότι δεν παραβρέθηκε.

«Πήγα στη Ρωσία με άλλους πέντε [ευρωβουλευτές] γιατί…θέλουμε να ξεκινήσουμε κάποιο είδος διπλωματίας για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το κάνει», είπε αργότερα ο Παναγιώτου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι ευρωβουλευτές δεν πραγματοποιούσαν επίσημη επίσκεψη, αλλά «ταξίδεψαν εκεί με την προσωπική τους ιδιότητα».

Σε παρέμβασή του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι διαφωνεί με την επίσκεψη του ευρωβουλευτή. «Δεν συμφωνώ με αυτό που έκανε ο Φειδίας. Έκανε λάθος που πήγε στη Μόσχα» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται από τον λαό και δεν λαμβάνουν οδηγίες από την κυβέρνηση.

Loading

Play