3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ομιλίες Βούτση, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου

Μια φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία απηύθυνε ο Νίκος Βούτσης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως σε αυτό το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ καλείται να αναλάβει “ιστορικές ευθύνες και δεσμεύσεις“, ενώ αναφέρθηκε και στα “σταυρικά ζητήματα” που τίθενται αυτήν την περίοδο όπως “πόλεμος ή ειρήνη“, “ζωή ή θάνατος“. “Η απάντηση είναι ειρήνη και Αριστερά, πρόγραμμα που δίνει διέξοδο σε όλον τον κόσμο με σοσιαλισμό“, δήλωσε, τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια “προγραμματική μάχη” με επίκεντρο τη “δημοκρατία“. Στον αντίποδα, έκανε λόγο για “σκληρή ιδεολογική μάχη” της ΝΔ για να μην “ξαναέρθει στην εξουσία η Αριστερά“. “Δε θα συγκρουστούμε και δε θα νικήσουμε μόνο την κυβέρνηση Μητσοτακη πρέπει να υπερνικήσουμε και τα συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο, μέσα στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής“, ανέφερε. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Βούτσης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει “να οικοδομήσει μια κυβερνητική Αριστερά που θα είναι πάση θυσία κόμμα εξουσίας“, τονίζοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμήθηκε γιατί δεν είναι μέρος του συστήματος” και πως “δε θέλει να γίνει“.

propoli

Υπέρ των προτάσεων για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Οι προτάσεις για την εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από το σύνολο των μελών δικαίως δέσποσαν κατά την διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και σε σημαντικό βαθμό κατά την διάρκεια του συνεδρίου μας. Όχι γιατί επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση αλλά γιατί επιφέρουν αλλαγές στην αξιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η εκλογή είναι πρωτίστως απόφαση για δύο θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς: η πρώτη είναι για τα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα των μελών. Για την άρση των ανισοτήτων εντός του κόμματος. Αφορά μία απόφαση για το αν τα μέλη του κόμματος θα έχουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Και το εάν όπως ως πολίτες μπορούν να εκλέγουν κυβέρνηση, δήμαρχο, περιφερειάρχη έτσι και ως μέλη του κόμματος θα μπορούν να εκλέγουν πρόεδρο και ΚΕ. Η δεύτερη είναι ότι συνιστούν μία βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είδα  και άκουσα συντρόφους να μην συμφωνούν να παραχωρηθεί σε όλους το δικαίωμα να εκλέγουν αλλά δεν είδα κανέναν που είναι σύνεδρος να αρνείται το δικαίωμα να αποφασίζει για τον πρόεδρο. Το αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα έχει τελειώσει στην εποχή του διαδικτύου». Συνεχίζοντας ενωτικά είπε ότι ακόμη και αν λέμε όχι στην εκλογή από τη βάση δεν θα πούμε ναι στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων να λένε ότι δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει κυβέρνηση και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Ακολούθως πρόσθεσε: «Η διαφορά του ευτυχισμένου από τον δυστυχισμένο είναι στο πόσο χαίρονται από τις επιτυχίες τους. Τις επιτυχίες ο δυστυχισμένος τις προσπερνά ενώ ευτυχισμένος τις χαίρεται. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι, πρώτοι και καλύτεροι όσοι ιδρύσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 3%, χάρη στο οποίο σήμερα υπάρχουμε όλοι στο μεγάλο και σταθερό μας σπίτι. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι όσοι δεν ξεπουληθήκαμε στη Δεξιά και στην οικογένεια Μητσοτάκη αλλά συμπαραταχθήκαμε μαζί σας σε συνθήκες ήττας μετά το 2019. Να είμαστε χαρούμενοι όλοι όσοι, ιδρυτικά και νέα μέλη, δεν μείναμε πίσω αλλά μπήκαμε μπροστά για την αλλαγή των συσχετισμών μέσα σε συνθήκες πρωτοφανείς με το κράτος και το παρακράτος Μητσοτάκη». Κλείνοντας ανέφερε: «Τώρα όλοι βλέπουν την νίκη μας και την προοπτική μίας προοδευτικής κυβέρνησης. Από το συνέδριο ανατέλλει μία νέα μέρα για τον  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον λαό και την πατρίδα». 

Τη βεβαιότητα του ότι στις επόμενες κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑΠΣ θα πάρει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας εξέφρασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σπάσαμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, δημιουργήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ βάλαμε τα θεμέλια για την επόμενη μέρα», είπε. Επισήμανε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με την Ακροδεξιά, οφείλουμε στον ΣΥΡΙΖΑΠΣ να το θυμόμαστε αυτό και να δίνουμε τη μάχη εναντίον της παντού». ‘Ασκησε κριτική στη «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη» τόσο για την πανδημία, τα εργασιακά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σημείωσε ότι η λύση είναι «τομές παντού, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα». «Δεν είμαστε κυβερνητική Αριστερά, είμαστε όμως κυβερνώσα Αριστερά, που έχει πρόγραμμα για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας τον στόχο «να μετατρέψουμε λοιπόν το κύμα οργής σε αίτημα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής για προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Σημείωσε το στόχο των κοινωνικών συμμαχιών. «Θα δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανοικτό κόμμα των μελών; Διεύρυνση μετασχηματισμός, ανοικτό κόμμα», είπε, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να απαντηθούν, για να προσθέσει ότι «εδώ έρχονται οι προτάσεις του προέδρου για εκλογή προέδρου και Κ.Ε. από τη βάση». «Τα μέλη αποφασίζουν για όλα, από την κορυφή ως τη βάση. Ο λόγος στα μέλη του κόμματος, δεν υπάρχουν χθεσινά και σημερινά μέλη. Ισότιμα μέλη», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Καταληκτικά είπε ότι πρέπει «βγαίνοντας από το συνέδριο να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να της πούμε: είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη χώρα και να ρίξουμε τον Μητσοτάκη».

Δείτε επίσης: Συνέδριο ΣΥΡΙΖA – Τζανακόπουλος: «Το συνέδριό μας ήδη έχει στείλει μήνυμα νίκης και έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη»

Loading