Αναδεικνύουμε τα βουνά και τα χωριά μας: Στρατηγική υποστήριξης για την αποκέντρωση μέχρι το 2025

Αναδεικνύουμε τα βουνά και τα χωριά μας: Στρατηγική υποστήριξης για την αποκέντρωση μέχρι το 2025

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, πραγματοποιείται συνεχής διαβούλευση της κυβέρνησης με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς κάθε περιφερειακής ενότητας. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αναδείξει ζητήματα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή ακόμα και δήμου, αλλά έχει φέρει στο φως και ζητήματα οριζόντια που συνδέονται με κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές. Μια τέτοια συζήτηση για τα ορεινά χωριά είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός στη Φουρνά Ευρυτανίας, με έξι ανθρώπους που έκαναν το βήμα και από τα αστικά κέντρα βρέθηκαν στα ορεινά.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, αρμόδιος για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη: «Οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και οδηγό για το πού πρέπει να προσπαθήσουμε παραπάνω, να συνεργαστούμε περισσότερο. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε ορατά, και με διάρκεια σε χρόνο, αποτελέσματα.» Οι ορεινές περιοχές, τα βουνά και τα χωριά μας έχουν αξία. Και πρέπει να τα αναδείξουμε καταβάλλοντας τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Το στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας αποτελεί διακριτό πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής και θα παρουσιαστεί στο σύνολό της μέσα στο 2025 με βάση τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης που καταρτίζονται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Η πολιτική για τις ορεινές περιοχές δεν απορροφάται ούτε διασπείρεται πλέον σε γενικές αναφορές περιφερειακής πολιτικής, αλλά αποτελεί για πρώτη φορά αυτόνομο και διακριτό άξονα σχεδιασμού, τονίζεται.

Στις νέες δράσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ορεινότητας, εντάσσεται το Εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο που αξιοποιεί πόρους 4,78 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που έχουν τεθεί σε διαβούλευση λαμβάνουν υπ’ όψιν εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, με έμφαση σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Επιπλέον, είναι υπό υλοποίηση η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ορεινότητα και την αποκέντρωση, η οποία θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενημέρωσης και διασύνδεσης. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει interactive χάρτη με πλοήγηση ανά περιοχή και θεματική κατηγορία με στόχο την ενοποιημένη ενημέρωση μέσα από έγκυρη και εύκολα προσβάσιμη πληροφορία.

Για την ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης στον Έβρο έχει ήδη σχεδιαστεί Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης παρέχοντας οικονομική ενίσχυση σε νοικοκυριά που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Στον τομέα της ενέργειας, παρέχεται προσαυξημένο επίδομα θέρμανσης σε οικισμούς με δριμύ ψύχος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ ενισχύονται οι ψηφιακές διασυνδέσεις σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρέχονται ειδικά κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς, ενώ οι μαθητές μπορούν πλέον να αξιοποιούν και εργαλεία όπως το ψηφιακό φροντιστήριο. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι ορεινές και απομονωμένες περιοχές να μην αντιμετωπίζονται ως υστερούσες, αλλά ως δυναμικές ζώνες αναγέννησης.

Loading

Play