Αναλύουμε την ανακοίνωση του φακέλου Καραμανλή στη Βουλή και τις πολιτικές αντιδράσεις των κομμάτων. Στην προσεχή συνεδρίαση της Βουλής, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ειδικής γραμματείας προκειμένου να εξετάσουν τη δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς και τον Χρήστο Σπίρτζη. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί μόλις ανακοινωθεί η δικογραφία από το προεδρείο το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα της Ολομέλειας, με τους βουλευτές να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονική μορφή λόγω του όγκου του φακέλου.
Η υπόθεση του κ. Καραμανλή προκύπτει ως μια κομβική πρόκληση για τα κόμματα, που καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, θα χρειαστούν 30 υπογραφές βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ να έχει τη δυνατότητα να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, αν και η πρόταση της Κωνσταντοπούλου για συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να απορρίπτεται.
Εάν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει κακουργηματικά αδικήματα, η στάση της πλειοψηφίας θα είναι κρίσιμη. Η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τον πρώην υπουργό της για κακούργημα ή εάν θα προτείνει δικά της αδικήματα, ενώ θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους πίσω από οποιαδήποτε ενέργεια. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει η συγκροτηθείσα προκαταρκτική επιτροπή θα καθορίσει αν θα προχωρήσει σε ανακριτικές ενέργειες ή θα παραπέμψει το φάκελο σε ειδικό δικαστήριο, όπως συνέβη και με την υπόθεση του κ. Τριαντόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να διαχειριστεί την διαδικασία, καθώς οι βουλευτές της δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από μια τέτοια επιτροπή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr