«Θέλουμε να μην είναι αποτέλεσμα κομματικών συσχετισμών η παραπομπή ή μη ενός διατελέσαντα υπουργού ή υφυπουργού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η πρόταση της ΝΔ θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και περιγράφοντας τον τρόπο ελέγχου των πολιτικών προσώπων από τη Δικαιοσύνη ανέφερε: «Εμείς λέμε το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι η κατάληξη. Δηλαδή, ποια είναι η κατάληξη; Οι πολιτικοί να κρίνονται, όπως οι πολίτες. Καθαρές κουβέντες. Να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών.» Θα ακολουθηθούν όλα τα κατά το νόμο προβλεπόμενα, δεν το συζητάμε αυτό, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και από ‘κει και πέρα, με βάση τις πλειοψηφίες και τις αποφάσεις, στο τέλος της ημέρας θα υπάρχει κρίση από το φυσικό δικαστή, από το Δικαστικό Συμβούλιο και αν πει και κάτι άλλο, εμείς εδώ είμαστε να το σεβαστούμε.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή θα γίνει διαδικασία στη Βουλή, θα κατατεθούν οι προτάσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Ολομέλεια της Βουλής και όποια πρόταση πάει στην Προανακριτική, εκεί θα ακολουθηθεί ο τύπος.
«Θέλουμε τον ρόλο του ανακριτή, να αποφασίσει ποιοι μάρτυρες πρέπει να κληθούν σε συνέχεια όσων έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη. Γιατί υπάρχει ήδη ένα υλικό από τη Δικαιοσύνη. Το αν θα είναι το Α ή Β αδίκημα, πέραν όσων έχουν προταθεί, το αν οι κατηγορούμενοι θα είναι ένας, δύο ή τρεις, αυτό να το αποφασίσουν οι ανώτατοι δικαστές και όχι τα κόμματα.
Επιβράβευση συνεπών υπαλλήλων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η συζήτηση περί αξιολόγησης δεν αφορά απαραιτήτως σε απολύσεις ή άρση μονιμότητας μόνο αλλά και σε επιβράβευση συνεπών.
«Ένα από τα πολλά που αναδείχθηκαν από τα Τέμπη, ήταν γιατί ο άνθρωπος αυτός ήταν σε αυτή τη θέση; Γιατί έλειπε αυτός που έπρεπε να είναι στη θέση του. Αυτά τα γιατί, εκφράζονται με ένα πολύ τραγικό τρόπο όταν πεθαίνουν συνάνθρωποι μας, αλλά εκφράζονται και στην καθημερινότητά μας.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα η αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προτάσεις, που απαιτούν 180 βουλευτές για να εγκριθούν από τη Βουλή.
Πρωτοβουλία Ελλάδας για Γάζα
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή ψήφιση του μαζικότερου και σημαντικότερου ψηφίσματος για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, όπου 80 κράτη-μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προεδρεύοντος του Γιώργου Γεραπετρίτη, ψήφισαν ένα καίριας σημασίας, λέξη προς λέξη, πολύ σημαντικό ψήφισμα.
Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα είπε ότι «αυτή η φρικαλέα επίθεση που δέχτηκε δεν δικαιολογεί κάποια πράγματα που έχουν συμβεί στη συνέχεια. Το να σκοτώνονται παιδιά, το να υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, το να μην είναι ανοιχτές οι δίοδοι βοήθειας σε αμάχους, δεν μπορεί να γίνει επιτρεπτό.
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι οι Πρυτανικές αρχές έχουν αυξημένο ρόλο και οι ίδιοι οι πρυτάνεις θα καταλάβουν ότι η θωράκιση των πανεπιστημίων είναι ζήτημα πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι για τη συμμετοχή τρίτων κρατών στην ευρωπαϊκή άμυνα απαιτείται ομοφωνία στην ΕΕ και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα και έβαλε στο τραπέζι το θέμα της άρσης του casus belli.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν βάζει ποτέ στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας στη συζήτηση και τόνισε ότι «έχουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ