Η εγγραφή των μινωικών μνημείων από την UNESCO ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, χαιρετίζει την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο για τον μινωικό πολιτισμό, την Κρήτη και τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού.
Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει πως, παρά τη μακρά καθυστέρηση, η αναγνώριση αυτή προσδίδει σημασία και αξία στις πολιτιστικές παραδόσεις του ελληνικού ιδεώδους, που η ελληνική πολιτεία και κοινωνία οφείλουν να προστατεύσουν και να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές. Η σημερινή ένταξη υπογραμμίζει την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον πολιτισμό. Ανάλογα, επισημαίνει πως η τωρινή κυβέρνηση λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς όραμα για τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας.
Η απόφαση της UNESCO, που υπόκειται στην αιγίδα του ΟΗΕ, κατατάσσει έξι αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης υπό διεθνή προστασία: το ανάκτορο της Κνωσού, το ανάκτορο της Φαιστού, το ανάκτορο Ζάκρου, το ανάκτορο Μαλίων, το ανάκτορο Ζωμίνθου και το ανάκτορο Κυδωνίας (Χανιά). Τα μνημεία αυτά, που προέρχονται από τη 2η χιλιετία π.Χ., αναδεικνύουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, τη κοινωνική οργάνωση και τη θρησκευτική αντίληψη των Μινωιτών.
Η αναγνώριση αυτή θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για την τουριστική προβολή της Κρήτης, αλλά και για τη μακροχρόνια διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr