Προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία εύρωστων Ταμείων. δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας χθες στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Όπως είπε, στόχος είναι ο εγχώριος τομέας της επαγγελματικής ασφάλισης να ξεκλειδώσει τη δυναμική του, προσεγγίζοντας την υπόλοιπη Ευρώπη, προσφέροντας την προοπτική ενός πρόσθετου εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση και συμβάλλοντας στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου. Επιδρώντας παράλληλα ευεργετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων για νέες παραγωγικές επενδύσεις.
Η Υφυπουργός ανέφερε ότι επιθυμούν τη δημιουργία μεγάλων Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και η, όσον το δυνατόν, μεγαλύτερη κάλυψη των ασφαλισμένων. Φορολογικά έχουμε από τα πιο ευνοϊκά καθεστώτα, προκειμένου να ενισχύσουμε τον θεσμό και η επιθυμία είναι να παρέχουν περισσότερες ευελιξίες, εφόσον τα ΤΕΑ αποδείξουν ότι έχουν ισχυρές απαιτήσεις διακυβέρνησης. Θέλουμε τα ΤΕΑ να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ασφαλιστική αποταμίευση, πρόσθεσε.
Η Υφυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης σε κεφαλαιοποιητικά σχήματα και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών στοιχείων του.
Η πρώτη μεταρρύθμιση, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), κλείνει φέτος τρία χρόνια ζωής και αποτελεί ένα «όχημα» συνταξιοδοτικής αποταμίευσης για τη νέα γενιά, συνδυάζοντας οικονομική βιωσιμότητα με κοινωνική δικαιοσύνη.
Η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση εστιάζει στην ενθάρρυνση της μακροχρόνιας συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Με τον νόμο 5078/2023, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
Κλείνοντας, η Υφυπουργός ανέφερε ότι με τη δημογραφική αλλαγή δεδομένη, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας υγιής και διάφανος συμπληρωματικός μηχανισμός, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι ενισχύουν το μελλοντικό τους εισόδημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ