Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό: Αντιδράσεις και απαντήσεις από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η πρόσφατη κατάρρευση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια, ενός από τα πιο εμβληματικά στοιχεία του μινωικού πολιτισμού, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση και αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή. Το έργο, το οποίο είναι ένα αντίγραφο και φέρει τη σφραγίδα της αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του ανακτόρου της Κνωσού για πολλές δεκαετίες.
Η τοιχογραφία, κατασκευασμένη από γύψο, ήταν τριών τμημάτων και δύο από αυτά αποκολλήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, υποφέροντας σοβαρές φθορές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ολοκλήρωσε τη διαδικασία συλλογής και απομάκρυνσης των θραυσμάτων. Το συμβάν έχει αναδείξει τις διαρκείς προειδοποιήσεις των ξεναγών και αρχαιολόγων για την κακή κατάσταση συντήρησης του χώρου και την επιτακτική ανάγκη αναστήλωσης.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την υποτιθέμενη εγκατάλειψη της Κνωσού, δήλωσε ότι η πτώση οφείλεται σε σφοδρές ριπές νοτίων ανέμων, με χαρακτηριστικά ανεμοστρόβιλων, που έπληξαν την περιοχή. Η υπουργός σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να μην έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Κνωσό, καθώς το συγκρότημα των βασιλικών διαμερισμάτων είναι κλειστό για το κοινό από τη δεκαετία του 1980.
Η ανακοίνωση του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την ανησυχία ότι η κατάρρευση του αντιγράφου της τοιχογραφίας αποδεικνύει τη βαθιά εγκατάλειψη ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη σύσταση ενός τεκμηριωμένου προγράμματος συντήρησης και ανάδειξης του ανακτόρου της Κνωσού.
Σύμφωνα με τη δήλωση της τομεάρχου Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνας Κοντοτόλη, η κατάρρευση αυτή αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή φροντίδα της Κνωσού, που είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr