Η Ευρώπη για την επιστήμη: Προσπάθεια Μακρόν και φον ντερ Λάιεν – Συμμετοχή του Πρύτανη ΕΚΠΑ Γεράσιμου Σιάσου

Η Ευρώπη για την επιστήμη: Προσπάθεια Μακρόν και φον ντερ Λάιεν – Συμμετοχή του Πρύτανη ΕΚΠΑ Γεράσιμου Σιάσου

Πρωτοβουλία Μακρόν και φον ντερ Λάιεν για την προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη, με συμμετοχή του Πρύτανη ΕΚΠΑ. Σε μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία προχώρησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στις 5 Μαΐου 2025, στοχεύοντας στην προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην κορυφαία διεθνή εκδήλωση Choose Europe for Science, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μαζί με άλλους ηγέτες πανεπιστημίων από την Ευρώπη.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων να προσελκύσουν το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή σε διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία στην έρευνα και στην επιστήμη. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη δημοκρατία χωρίς ελεύθερη και ανοιχτή επιστήμη.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συγκεντρωθούν κορυφαίοι επιστήμονες, πρυτάνεις και πολιτικοί από όλη την Ευρώπη, με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της έρευνας στην περιοχή και την προσέλκυση ταλέντων. Η πρωτοβουλία Choose Europe for Science θα διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ από το 2025 έως το 2027, προκειμένου να προσελκύσει ξένους ερευνητές.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, δήλωσε με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση ότι η συμμετοχή του είναι τιμή και ότι αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ελεύθερης κινητικότητας των επιστημόνων και της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εργάζεται συστηματικά για να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και διεθνή ερευνητικό χώρο, με τη συμμετοχή του σε πρωτοβουλίες που προβάλλουν την ελληνική επιστημονική αριστεία και ενισχύουν τη διασύνδεση των ερευνητών με διεθνή δίκτυα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play