Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια. Η συζήτηση των δύο υποθέσεων προκάλεσε αντίκτυπο μεταξύ των κομμάτων, με έντονες τοποθετήσεις από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. «Υπέρ» της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ψήφισαν 271 βουλευτές. «Υπέρ» της άρσης ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου ψήφισαν 254 βουλευτές.
Η υπόθεση του Λευτέρη Αυγενάκη αφορά τις κατηγορίες για διατάραξη της λειτουργίας επιχείρησης κοινής ωφέλειας, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομη βία, σχετικές με επεισόδιο που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2024 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Υπέρ της άρσης ασυλίας είχε προτείνει ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του μέσω υπομνήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρευρέθηκε για να τοποθετηθεί. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της, υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Αυγενάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι ψήφοι διαφέρουν από την υποκριτική ψήφο της ΝΔ, που αρχικά προσπάθησε να συγκαλύψει το περιστατικό». Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε τον κ. Αυγενάκη «πρωτοπαλίκαρο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κάλυψή του.
Αναφερόμενη στο επεισόδιο στο αεροδρόμιο, η πρόεδρος δήλωσε ότι «φαίνεται να ασκήθηκαν πιέσεις στον εργαζόμενο του αεροδρομίου», ο οποίος προπηλακίστηκε. Επίσης, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και η ΝΔ κάλυπτε τον κ. Αυγενάκη» μέχρι την έκδοση ανακοίνωσης από το Σωματείο των εργαζομένων.
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόγκας, επιβεβαίωσε τη στάση του κόμματός του υπέρ της άρσης ασυλίας και επισήμανε ότι η συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη δεν ήταν τυχαία, αλλά μέρος μιας συνολικότερης πολιτικής περιφρόνησης των εργαζομένων.
Για την υπόθεση του Νίκου Παπαδόπουλου, το εισαγγελικό αίτημα αφορούσε περιστατικό στην Εθνική Πινακοθήκη τον Μάρτιο του 2025. Ο κ. Παπαδόπουλος υπερασπίστηκε τις πράξεις του, σημειώνοντας ότι «έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξετε όλοι εσείς», αναφερόμενος στην προστασία του Συντάγματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Σπύρος Τσιρώνης, αντέτεινε στις κατηγορίες του Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντας την παρέμβασή του «παραλήρημα» και υποστηρίζοντας ότι ο βουλευτής έδρασε χωρίς συνεννόηση με το κόμμα του.
Ο Δημήτρης Καιρίδης από τη ΝΔ υποστήριξε ότι οι πράξεις που εξετάζονται δεν σχετίζονται με τα βουλευτικά καθήκοντα, προσθέτοντας ότι η Βουλή οφείλει να αποφασίσει αν αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να συνοδεύονται από ποινές.
Η πολιτική αντιπαράθεση για τις υποθέσεις αυτές συνεχίζεται, με έντονες τοποθετήσεις και διαφωνίες από όλα τα κόμματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ