Μπούγας: Το δικαστικό σώμα θα υπερασπιστεί με σθένος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Μπούγας: Το δικαστικό σώμα θα υπερασπιστεί με σθένος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Ο Μπούγας τονίζει την αφοσίωση του δικαστικού σώματος στην ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Όσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Δικαιοσύνη ως εξαρτημένη και χειραγωγούμενη από την εκτελεστική εξουσία, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις τους σε βάρος των δικαστών και της Δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με σκοπό να υπονομεύσουν τον θεσμό και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτόν. Είμαι βέβαιος ότι το δικαστικό σώμα θα αντισταθεί σθεναρά στο λαϊκισμό και τον μηδενισμό και δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση του κύρους των δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης, απ’ όπου αρχίζει η αποσύνθεση της δημοκρατικής Πολιτείας, ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των Δικαστών, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Παλαιά Βουλή.

Το δικαστικό σώμα τιμά το λειτούργημά του και δεν υπακούει σε σκοπιμότητες και συμφέροντα, προσθέτοντας ότι η προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων αποκτά νόημα μόνο με την επιβολή του νόμου και των θεσμικά κατοχυρωμένων εγγυήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε την άμεση, αποτελεσματική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη, το ύστατο καταφύγιο των πολιτών, τόνισε ο κ. Μπούγας.

Συνεχίζοντας, επισήμανε την ντροπή που νιώθει όταν ακούει ακόμα και αρχηγούς κομμάτων να κατηγορούν ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς ότι είναι ευάλωτοι σε πιέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Υπογράμμισε τη σημασία των επί τιμή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ως κεφάλαιο γνώσης και εμπειρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η διαρκής επιδίωξη είναι η ανεξαρτησία του δικαστή, τονίζοντας ότι ο δικαστής υποτάσσεται μόνο στο νόμο και καθοδηγείται αποκλειστικά από τη συνείδησή του. Είναι ελεύθερος να διαμορφώνει τη δικανική πεποίθηση και να αποφασίζει αντικειμενικά και αμερόληπτα για την υπόθεση που εξετάζεται, χωρίς πολιτική πίεση ή επιρροές. Οι δικαστές μας διαθέτουν την αναγκαία θεσμική προστασία, που τους επιτρέπει να αποκρούουν κάθε παρέμβαση στα καθήκοντά τους.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, ο κ. Μπούγας ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον τομέα της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα για δεκαετίες αντιμετώπισε σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022, ο μέσος χρόνος για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης ήταν 1.492 ημέρες, υπερδιπλάσιος του μέσου όρου στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η υπερβολική καθυστέρηση συνιστά παραβίαση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας και πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις μας επιδιώκουν τη συνταγματική αποτύπωση της παροχής έννομης προστασίας με εγγυήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα.

Αναφορικά με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, ο κ. Μπούγας τόνισε τη σημασία της επιμόρφωσης των δικαστών και την αναβάθμιση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του Δικαστικού Χάρτη, η εκκαθάριση των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Μπούγας δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου και άλλων νομικών θεσμών, με σεβασμό στους δικηγόρους και τις ανάγκες των πολιτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play