Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού με νέα οπλικά συστήματα και στρατηγικές, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχε στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ακτή Μιαούλη, στο λιμάνι του Πειραιά, με τον Δένδια να συνοδεύει τον Πρόεδρο εν πλω, επί της φρεγάτας Σπέτσαι, στον Σαρωνικό Κόλπο.
Ο Δένδιας υπογράμμισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί θεμέλιο της εθνικής μας άμυνας και η ενίσχυσή του μέσω της Ατζέντας 2030 είναι περισσότερο από μια απλή αναβάθμιση. Αντιπροσωπεύει μια αλλαγή δόγματος και μια νέα εθνική στρατηγική αποτροπής, με τη συμπερίληψη προηγμένων οπλικών και επικοινωνιακών συστημάτων, τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας, ενταγμένα στην ολιστική προσέγγιση που έχει ονομαστεί «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ασπίδα του Αχιλλέα ελευθερώνει τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού από τις στενές παραδοσιακές λειτουργίες τους και τα μετατρέπει σε στρατηγικά όπλα αποτροπής. Αναφέρθηκε στις νέες φρεγάτες Belharra, τα στρατηγικά όπλα και την αντιαεροπορική άμυνα που διαθέτουν.
Η Ελλάδα προχωρά σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια νέων ιταλικών φρεγατών, ενώ αναβάλλει τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων μονάδων. Η συζήτηση για την απόκτηση νέων υποβρυχίων επίσης ξεκινά, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και του σεβασμού του δημοσίου χρήματος, όπως δήλωσε ο Δένδιας.
Αναφερόμενος στη Ναυτική Εβδομάδα, επισήμανε τη διαχρονική ναυτική παράδοση της χώρας και τη σημασία του Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητές του στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην επιθεώρηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, εκφράζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού στην εθνική ασφάλεια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr