Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας» στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα.
Στην παρέμβασή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον «καλούμαστε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας πρέπει να είναι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία, ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και εξαίρουμε την πολιτική βούληση που επιδεικνύει η ουκρανική ηγεσία. Η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «με γνώμονα την τήρηση του διεθνούς δικαίου, τις κοινές αξίες και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές που θα αντιμετωπίζουν τόσο τις άμεσες απειλές για την ασφάλεια, όσο και τη μακρόχρονη ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας».
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας» στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
«Είναι τιμή μου να συμμετέχω στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η σημερινή μας συνάντηση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών και πολλαπλών κρίσεων σε όλο τον κόσμο, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βασισμένη σε κανόνες μεταπολεμική διεθνή τάξη, και κλονίζουν το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και την πίστη των ευρωπαίων πολιτών στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον καλούμαστε να διαφυλάξουμε τις αρχές και τις αξίες μας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω τρία σημεία:
Πρώτον, μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες μας πρέπει να είναι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία, ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και εξαίρουμε την πολιτική βούληση που επιδεικνύει η ουκρανική ηγεσία. Η πρόταση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία. Η βία και η απώλεια χιλιάδων ζωών πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πρέπει, όμως, να είμαστε ξεκάθαροι. Κανένα ειρηνευτικό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν παραβιάζονται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, οι θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και, πάνω απ’ όλα, η κυρίαρχη βούληση του ουκρανικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που θα αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας στην Ευρώπη στο μέλλον. Η αλλαγή συνόρων με την απειλή ή τη χρήση ένοπλης βίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε στην Ουκρανία ούτε οπουδήποτε αλλού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της για να διατηρήσει το ζήτημα της Ουκρανίας στην κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ουκρανίας (και της Μολδαβίας) στη διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ, ως ουσιαστικό μέσο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Γειτονίας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων η ενταξιακή πορεία υποστηρίζεται σταθερά από την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Δεύτερον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις ανέδειξαν την ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της, στο πλαίσιο πάντα των στενών ευρωατλαντικών δεσμών. Η ΕΕ έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων της, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία και τη συλλογική της ανθεκτικότητα, σεβόμενη φυσικά πλήρως τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των Κρατών Μελών.
Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία με άλλες ομονοούσες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι επωφελής, εφόσον οι χώρες αυτές είναι προσηλωμένες στις αρχές και τους στόχους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ.
Σχετικά με το τρίτο σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες από μόνες τους δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρως την ασφάλειά μας. Οι υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, συνιστούν αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιμονή και αποφασιστικότητα. Η διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου αποτελούν το θεμέλιο της σταθερότητας στις χώρες μας και συνεπώς πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις που στοχεύουν τις δημοκρατίες μας.
Πρέπει επίσης να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για την προστασία των εκλογικών διαδικασιών, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και να καλλιεργήσουμε ένα πολιτικό περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Η προώθηση της εκπαίδευσης των πολιτών στα μέσα ενημέρωσης και ο εφοδιασμός τους, ιδίως των νέων γενεών, με τα απαραίτητα εργαλεία για να μάθουν πώς να αξιολογούν τις πληροφορίες, να θέτουν κρίσιμες ερωτήσεις και να αποφεύγουν τη χειραγώγηση, είναι ζωτικής σημασίας.
Εντός της ΕΕ, έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα μέσων για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και της παραπληροφόρησης, τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε άλλους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν τις ίδιες αξίες με την ΕΕ.
Με γνώμονα την τήρηση του διεθνούς δικαίου, τις κοινές αξίες και τον αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές που θα αντιμετωπίζουν τόσο τις άμεσες απειλές για την ασφάλεια, όσο και τη μακρόχρονη ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ