Για όλους τους οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων, πρακτικά τη συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών της χώρας, ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια, όπως αυτά χαράχθηκαν πριν από κάποιες δεκαετίες, και άρα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους αρμόδιους υπουργούς, όπου αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
Η ρύθμιση αυτή, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, ουσιαστικά διατηρεί τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το υπουργείο για τις συνολικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα κρίσιμα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «σιωπηλές» μεταρρυθμίσεις και τόνισε την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος των ορίων των οικισμών, που είχε απασχολήσει πρόσφατα την κοινή γνώμη.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι για τους οικισμούς μεταξύ 700 και 2.000 κατοίκων θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργαλείο που θα επιτρέπει τη δόμηση και στα τμήματα που καταλαμβάνουν την υφιστάμενη ζώνη Γ.
«Οι διατάξεις αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο για να μπει τάξη στον χώρο, αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ύπαιθρο και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους», υπογράμμισε.
Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία
Η ρύθμιση προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων για τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους. Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, διασφαλίζοντας τη δόμηση μέχρι τα σημερινά όρια, ενώ το δεύτερο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, καλύπτει οικισμούς από 701 έως 2.000 κατοίκους, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Σε περίπου 150 οικισμούς, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με αποφάσεις νομαρχών, δημιουργώντας πολεοδομική αδράνεια. Η νέα νομοθετική ρύθμιση επιλύει αυτή την αβεβαιότητα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε πως η νέα νομοθετική ρύθμιση προσαρμόζεται στις ανάγκες ενίσχυσης της υπαίθρου και αντιμετώπισης της δημογραφικής πρόκλησης, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα δόμησης για τους οικισμούς κάτω από 700 κατοίκους.
«Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε την προοπτική των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του κάθε τόπου», κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ