Διεθνώς αναγνωρισμένο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί κυβερνητικές παραιτήσεις στην Ελλάδα, με σοβαρές κατηγορίες για απάτες. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, αυτή τη φορά για σοβαρούς λόγους. Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στις παραιτήσεις του Μάκη Βορίδη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται σε μια εκτενή δικογραφία που αφορά το σοβαρό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα στη Βουλή. Οι πολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν από την ύπαρξη αυτής της δικογραφίας αναφέρονται ως κύριο θέμα στο Politico, με τίτλο «Το ελληνικό αγροτικό σκάνδαλο προκαλεί παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών».
Η δικογραφία περιλαμβάνει κατηγορίες για δύο πρώην υπουργούς σχετικά με συμμετοχή σε απάτη με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει αναλάβει δεκάδες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κατάχρησης επιδοτήσεων από Έλληνες αγρότες για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή για γεωργικές εργασίες που δεν είχαν εκτελέσει. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι που εμπλέκονται αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες και η έρευνα ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταραχές.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γίνει αντικείμενο ειδησεογραφίας και από το Associated Press, που αναφέρει τις παραιτήσεις πέντε κυβερνητικών αξιωματούχων και την εμπλοκή υπουργών στην κακοδιαχείριση των επιδοτήσεων της ΕΕ. Το Euronews έχει επίσης δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ σχετικά με τις παραιτήσεις αυτές, επισημαίνοντας την αντίκτυπο στις γεωργικές επιδοτήσεις στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει μείωση των επιδοτήσεων κατά 5%.
Πηγή περιεχομένου: in.gr