Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Αλλιώς δεν θα κατέθετα δήλωση στο SAFE. Η χώρα δεν επιτρέπεται ξανά να βρεθεί εκεί που ήταν παλιά και ο πρωθυπουργός το συνυπέγραψε αυτό. Όπως το συνυπέγραψε και το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας από το βήμα της ολομέλειας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν διγλωσσία στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα.
Έχουμε δει τι σημαίνει να υπερβαίνουμε τα δημοσιονομικά μας όρια. Δεν υπέστη αρκετά η ελληνική κοινωνία αυτά τα 9 χρόνια της κρίσης; Δεν υποφέραμε αρκετά; Όταν σας είπα από την αρχή ότι εγώ δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να υπερβώ το δημοσιονομικό χώρο που μου έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, είπα κάτι το οποίο δεν συνυπογράφετε; Θα προτιμούσατε να ακολουθήσω κι εγώ τη λογική των 800 εξοπλιστικών προγραμμάτων και των 55 δισ. δημοσιονομικού ανοίγματος, στην 4ετία; Αυτό θα ήταν το σωστό να γίνει; Ρωτήστε τον προκάτοχό μου, τον Ν. Παναγιωτόπουλο, για την τεράστια προσπάθεια που έκανε να καλύψει αυτό το τεράστιο κενό. Και καταφέραμε για πρώτη φορά να καταθέσουμε 20ετές εξοπλιστικό εντός δημοσιονομικού πλαισίου. Δεν επρόκειτο να βγω από αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο, αν δεν μου έδινε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στον Κανονισμό του SAFE και πώς έφτασε η ΕΕ στη συμφωνία. Το SAFE είναι ένας πολύπλοκος κανονισμός. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών διατυπώνουν τα πράγματα με έναν τρόπο που θέλουν προσεκτική ανάλυση. Δεν ήταν Κανονισμός ο οποίος απαιτούσε ομοφωνία. Άρα η Ελλάδα, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούσε να τον μπλοκάρει. Οι χώρες οι οποίες τοποθετήθηκαν επικριτικά ήταν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία, αλλά δεν είχαν blocking minority. Άρα η Ελλάδα μπορούσε μόνο να διαπραγματευτεί.
Απαντώντας στους επικριτές της κυβέρνησης για έλλειμμα διαπραγματευτικού, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Βεβαίως θα ήθελα κάτι περισσότερο. Δεν το διαπραγματεύτηκα εγώ. Δεν είναι οι υπουργοί Άμυνας που το διαπραγματεύονται. Μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο; Τη στιγμή που δεν υπήρχε δυνατότητα αρνησικυρίας, πώς θα γινόταν αυτό;».
Σημαντική είναι η επιλογή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να καταθέσει για πρώτη φορά μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα και να ζητήσει τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ