Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση προκαλεί ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο φέρει τον τίτλο: Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών. Η κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια σκληρή προσέγγιση, επιλέγοντας τον δρόμο της καταστολής και της ποινικοποίησης, αντί της δικαιοσύνης και της ένταξης. Μεθόδους Ορμπάν και Μελόνι ακολουθεί η κυβέρνηση, ταυτιζόμενη με τη σκληρή ατζέντα της Ακροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική προορίζεται να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο εισάγει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει ένα σύστημα ποινικοποίησης της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ενδέχεται να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το νομοσχέδιο διαμορφώνει κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζονται για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, με στόχο την εναρμόνιση με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό επιστροφών.
Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, το νομοσχέδιο ορίζει αυστηρές ποινές φυλάκισης για την παράνομη είσοδο και παραμονή. Με το προσχηματικό επιχείρημα της εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, προβλέπει σημαντική αύξηση ποινών και απαγορεύσεις επανεισόδου που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 10 χρόνια. Αυξάνονται επίσης οι ποινές για παράνομη παραμονή έως 30.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια κράτησης επεκτείνεται από 18 σε 24 μήνες.
Επιπλέον, οι προθεσμίες για οικειοθελείς αναχωρήσεις μειώνονται, ενώ επιβάλλεται και ηλεκτρονική επιτήρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διασφάλιση της έννομης τάξης και της εθνικής ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση επικρίνεται για την επίθεση που εξαπολύει κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr