Δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, στις 10:00, και το νομοσχέδιο είναι διαθέσιμο για ανάγνωση και υποβολή σχολίων στον σύνδεσμο https://www.opengov.gr/ypepth/?p=6843.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης σπουδών στα ΑΕΙ, καθώς επίσης και πρόβλεψη για σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα».

Ακολουθούν αναλυτικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου:

Α) Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο για την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αντιμετώπιση της Βίας στα Πανεπιστήμια

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο στοχεύει «στη θεραπεία δυσλειτουργιών του ν.4777/2021, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη θεμελίωση ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου άμεσης και αποτελεσματικής δράσης απέναντι στη βία και την παραβατικότητα, αλλά και αυστηρής λογοδοσίας, επωφελεία της φοιτητικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας». «Εφαρμόζοντας καλές διεθνείς πρακτικές και σεβόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νέου στην γνώση και την μόρφωση, η πολιτεία κάνει απλά το καθήκον της απέναντι στην κοινωνία».

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία διαπνέεται από βασικούς κανόνες που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους και πηγάζει μέσα από έξι κεντρικούς άξονες που αφορούν:

Την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου, την καθιέρωση μηχανισμού άμεσης αντίδρασης, τον εξορθολογισμό της πειθαρχικής διαδικασίας και διασφάλιση λογοδοσίας, την αξιοποίηση τεχνικών μέσων ελεγχόμενης πρόσβασης και ταυτοποίησης, την άμεση επιβάρυνση των υπαιτίων με αποζημίωση για φθορά ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας και τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας και εκπόνηση σχεδίου πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών.

Βασικά σημεία νομοθετικής παρέμβασης:

1) Ενίσχυση του Ποινικού Οπλοστασίου: Επέκταση του άρθρου 168 ΠΚ, ώστε η έννοια της «διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας» να καλύπτει ρητά πλέον, για πρώτη φορά, και τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

2) Καθιέρωση Αυτοδίκαιων Κυρώσεων: Άμεση αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για όσους παρανομούν.

3) Εξορθολογισμός της Πειθαρχικής Διαδικασίας και διασφάλιση λογοδοσίας: Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά Ίδρυμα.

4) Τεχνικά Μέσα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και Ταυτοποίησης: Καθιέρωση ψηφιακού συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης.

Επιπλέον, το σχέδιο νομοσχεδίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με σκοπό την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή».

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που διέπει τις θρησκευτικές κοινότητες και την ακαδημαϊκή ζωή.

Loading

Play