Δόμνα Μιχαηλίδου: Η γονεϊκότητα και οι προτεραιότητες της νεότητας σε μια συνδυαστική σχέση

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η γονεϊκότητα και οι προτεραιότητες της νεότητας σε μια συνδυαστική σχέση

«Το δημογραφικό είναι η υπ’ αριθμόν ένα απειλή για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ένα από τα πιο σύνθετα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αναδείξει ως απόλυτη προτεραιότητα – και ως υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το δημογραφικό, μαζί με το στεγαστικό, είναι στον πυρήνα των πολιτικών μας», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2025».

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις αιτίες του προβλήματος, επισήμανε: «Η πρώτη, λογική υπόθεση που κάνουμε όλοι – κι εγώ η ίδια – είναι ότι όταν μια οικογένεια έχει περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα ανά νοικοκυριό, όταν έχει περισσότερο χρόνο και περισσότερο χώρο, έχει μεγαλύτερη άνεση να αποφασίσει θετικά για την απόκτηση παιδιών. Αυτό που μας δείχνει όμως η διεθνής βιβλιογραφία είναι ότι στον Δυτικό κόσμο, αυτή η γραμμική σχέση έχει διαρραγεί. Βλέπουμε ότι χώρες με υψηλό εισόδημα, που έχουν γερά και ιστορικά κράτη πρόνοιας, αντιμετωπίζουν χαμηλό δείκτη γεννήσεων». Το δημογραφικό πρόβλημα δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά μια παγκόσμια πρόκληση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με οικονομική ενίσχυση.

«Δεν επιχειρούμε, φυσικά, να αποσυνδέσουμε την υπογεννητικότητα από την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών. Γι’ αυτό και έχουμε υλοποιήσει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και από όλα τα υπουργεία, με επιδόματα και υπηρεσίες. Ακόμα και το ολοήμερο σχολείο, τα αναβαθμισμένα νοσοκομεία ή η καλύτερη πρόσβαση σε παιδιάτρους, είναι ένα βασικό κομμάτι της ενίσχυσης του δημογραφικού», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι για ένα μεγάλο ποσοστό νέων ηλικίας 25-35 ετών, η δημιουργία οικογένειας φαίνεται μακρινό ενδεχόμενο, είπε: «Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο συνέδριο, μόλις το 17% των κάτω των 35 χρόνων έχει τεκνοποιήσει. Πρώτα έρχονται άλλοι στόχοι: Να βρουν τον σωστό σύντροφο, που θα είναι πάντα δίπλα τους, να νιώσουν εσωτερικά ώριμοι, να τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, να έχουν κατακτήσει προσωπικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες». «Νεότητα και γονεϊκότητα δεν είναι διαζευκτική αλλά συνδυαστική σχέση».

Loading

Play