Δράση κατά της βίας: Άκης Σκέρτσος στο πλευρό παιδιών, οικογενειών και εκπαιδευτικών

Δράση κατά της βίας: Άκης Σκέρτσος στο πλευρό παιδιών, οικογενειών και εκπαιδευτικών

 Τα θέματα βίας και τοξικού λόγου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στο Mega, ξεκινώντας μάλιστα από το θόρυβο που πρόσφατα προκάλεσε το τραγούδι του τράπερ Light: «το πρώτο βασικό βήμα είναι να μην σιωπήσουμε, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή». Επίσης, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι η Πολιτεία, η κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως οι ίδιοι οι νέοι εκφράστηκαν και είπαν ως εδώ».

   Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «ο λόγος μπορεί να πληγώσει, μπορεί να έχει ένα περιεχόμενο βαθιά προσβλητικό, ακραίο, επικίνδυνο», που να δημιουργήσει ένα περιβάλλον βίας, και ζήτησε να γίνει συζήτηση πριν από την καταγγελία και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις.

   Εκτενής αναφορά έγινε και στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει από το 2019 και ότι η αρμόδια επιτροπή έχει αξιολογήσει τις 138 πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

   Μίλησε για τα διαφορετικά είδη βίας: ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, ρατσιστική, αθλητική, εξτρεμιστική και ψηφιακή βία, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο από την καθημερινότητά τους στο κινητό.

   Σύμφωνα με τον υπουργό, «η έκθεση μιλά για την πρόληψη, πώς να παρέμβουμε στη ρίζα του προβλήματος», τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της συζήτησης με τα παιδιά.

   Διευκρίνισε πάντως ότι «η βία δεν είναι ένα φαινόμενο που είναι σε έξαρση σήμερα», αλλά σήμερα είναι πιο ορατή και αυτό μας τρομάζει περισσότερο.

   Αναφέρθηκε επίσης στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, όπου έχουν κατατεθεί πάνω από 1.000 καταγγελίες και υπάρχουν αντίστοιχες «θεραπείες» ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. «Τα τελευταία 5,5 χρόνια έχουν προσληφθεί πάνω από 3.500-4.000 ψυχολόγοι», επισήμανε, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερους ειδικούς.

   Υπογράμμισε τη σημασία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, δίνοντας την ευκαιρία σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς να ζητούν βοήθεια από εκπαιδευμένους ειδικούς.

   Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα θετικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συνδέοντας τη βία με την παραβατικότητα.

   Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Kids Wallet, προτείνοντας στους γονείς να το χρησιμοποιούν σε συζήτηση με τα παιδιά.

   Τέλος, μίλησε για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αναφέροντας ότι «περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους για λόγους παράβασης καθήκοντος».

Loading

Play