Στο πλαίσιο των εργασιών για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και των τοπικών διαβουλεύσεων, ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον 11ο προγραμματισμένο προορισμό, την ΠΕ Καβάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Η Καβάλα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ισχυρή μελλοντική ανάπτυξη. Καβάλα και Θάσος κρύβουν αξιοσημείωτες ευκαιρίες που απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις για να φέρουν καρπούς στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων. σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.
Τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, περιλαμβάνουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αναβάθμιση των υποδομών και δικτύων. Ο στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός και οι αναπλάσεις αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την ορθολογική οργάνωση και την αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος. Επιτακτική είναι επίσης η αντιστροφή της δημογραφικής κάμψης, καθώς μεταξύ 2011-2021 σημειώθηκε συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 7%. Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής είναι κομβικής σημασίας για την αναπτυξιακή της ταυτότητα και συνδέεται με το αίτημα για επέκταση και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές όπως ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός.
Με τη συντονισμένη δράση των κεντρικών αρχών, της περιφερειακής διοίκησης και των τοπικών παραγόντων, η Καβάλα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τα φυσικά και ανθρωπογενή πλεονεκτήματά της, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις προσδοκίες της τοπικής κοινότητας.
Κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής αποτελεί το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Καβάλας. Ένα συνολικό σχέδιο 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Στον πρωτογενή τομέα έχουν καταβληθεί περίπου 94 εκατ. ευρώ σε 7.218 δικαιούχους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις ζημιές που προξενήθηκαν σε καλλιέργειες από την πτώση αεροσκάφους τύπου Antonov, καταβλήθηκαν ενισχύσεις, μέσω de minimis, στους πληγέντες παραγωγούς συνολικού ποσού 75.000 ευρώ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή. Με τη συνεργασία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιφέρειας και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζεται νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγρύπνησης της εισόδου εξωτικών νοσημάτων των ζώων.
Για την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Μαρμαρά, η Περιφέρεια εκτελεί τη σχετική μελέτη και έχουν εξασφαλιστεί συμπληρωματικοί πόροι 5,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών. Με την αποπεράτωσή του, καθώς και των δικτύων αυτού, θα εξασφαλιστεί η ταμίευση των απορροών του ποταμού και η διάθεσή τους για αρδευτικούς σκοπούς, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από 5.000 αγρότες της περιοχής.
Για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Καβάλας προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών που θα βελτιώσουν τη θέση της περιοχής στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Το οδικό τμήμα Κρηνίδες-Σταυρός επί της Εγνατίας Οδού, που συνδέει την Καβάλα με τη Δράμα και τις Σέρρες, συνολικού προϋπολογισμού 60,76 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί συμπληρωματική σύμβαση έργου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές, για τον Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’» υπεγράφη ήδη η σύμβαση με τον ανάδοχο επενδυτή, με την οποία εξασφαλίζεται η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 36 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δαπάνες βαριάς συντήρησης, κατασκευής κτιρίων, πλοηγικής υπηρεσίας, τελωνειακού σταθμού κ.ά.
Στον τομέα του πολιτισμού εκτελούνται εργασίες για το εμβληματικό έργο ανάδειξης και προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών και προσβασιμότητας ΑμΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και αυτά της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη θωράκιση της περιοχής από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, έχει προβλεφθεί η αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου της Θάσου σε υπηρεσία Ε’ τάξης, καθώς επίσης και η αντιπλημμυρική προστασία στα Τενάγη Φιλίππων.
Κορυφαίας σημασίας για την Καβάλα είναι τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων και προστασίας οικοσυστημάτων. Είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Σχεδίου Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Στον χωροταξικό σχεδιασμό εκπονούνται χωρικά και πολεοδομικά σχέδια. Ειδικά για τις Καπναποθήκες της Καβάλας εκπονείται ειδικό πολεοδομικό σχέδιο με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο με σκοπό τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της περιοχής.
Οι πολιτικές στήριξης οικογενειών στην περιοχή περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων, όπως το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς για κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων.
Στον τομέα υγείας υλοποιούνται έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Καβάλα συμμετείχαν οι: Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Διονύσιος Σταμενίτης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Κατερίνα Οικονόμου, γγ Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΔΕ-ΕΠΑ), και άλλοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ