Eίναι δίκαιο να διαγράφονται φοιτητές λόγω καταδίκης;

Eίναι δίκαιο να διαγράφονται φοιτητές λόγω καταδίκης;

Ναι ναι ξέρω τι θα μου πεις ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο παρανομίας και ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να προστατεύεται από άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις.

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει ένα μέτρο που λέει το εξής: Αν ένας φοιτητής καταδικαστεί αμετάκλητα για κάποιο αδίκημα, θα διαγράφεται αυτόματα από τη σχολή του. Αλλά ακόμα και αν δεν έχει καταδικαστεί αλλά απλώς του ασκηθεί ποινική δίωξη, θα χάνει τη φοιτητική του ιδιότητα για 24 μήνες.

Γιατί αυτό το μέτρο είναι άδικο και επικίνδυνο; Θα σου πω. Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο. Ακόμα και κρατούμενοι στις φυλακές έχουν το δικαίωμα να μορφώνονται και να σπουδάζουν, γιατί η εκπαίδευση είναι μέσο επανένταξης και αυτοπραγμάτωσης.

Το μέτρο καταργεί το τεκμήριο αθωότητας. Σύμφωνα με το νόμο, κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος από τη δικαιοσύνη. Όμως, με αυτό το μέτρο, ένας φοιτητής θα τιμωρείται απλώς επειδή κατηγορήθηκε, πριν καν υπάρξει δικαστική απόφαση! Στην ουσία η αυτόματη διαγραφή τιμωρεί τη φοιτητική ιδιότητα και όχι την πράξη.

Το μέτρο θυμίζει χουντικές πρακτικές. Την περίοδο της Χούντας, υπήρχε διάταξη που προέβλεπε ότι ένας φοιτητής διαγράφεται αν κατηγορηθεί ή συλληφθεί, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική διαδικασία. Αν αντιγράφουμε τις πιο σκοτεινές πρακτικές, κάτι πάει πολύ στραβά.

Το νέο μέτρο προφανώς και δε θα λύσει το πρόβλημα της βίας στα ΑΕΙ. Τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια είναι σπάνια, αλλά συχνά προβάλλονται υπερβολικά από τα ΜΜΕ. Η αυτόματη διαγραφή δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της βίας – απλώς τιμωρεί, χωρίς να προλαμβάνει ή να αποτρέπει τα περιστατικά. Η καταστολή χωρίς κατανόηση των αιτίων οδηγεί σε φαύλο κύκλο έντασης.

Loading

Play