Ελάχιστες πιθανότητες αναγέννησης στα καμένα της Χίου: Καταγγελία από το WWF για τον αντιπυρικό σχεδιασμό

Ελάχιστες πιθανότητες αναγέννησης στα καμένα της Χίου: Καταγγελία από το WWF για τον αντιπυρικό σχεδιασμό

Καταγραφή των σημαντικών προβλημάτων και προτάσεις για τη φυσική και τεχνητή αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στη Χίο. Ένα σημαντικό ποσοστό των εκτάσεων που κάηκαν κατά την πρόσφατη πυρκαγιά στη Χίο είχαν ήδη υποστεί ζημιές σε προηγούμενες πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά την φυσική τους αναγέννηση σχεδόν αδύνατη, σύμφωνα με την έκθεση του WWF Ελλάς. Η οργάνωση αναφέρει ότι από τα 47.000 στρέμματα που κάηκαν, τα 20.000 είχαν ήδη καεί το 2012 και το 2016, και επισημαίνει πως η γη έχει εξαντληθεί και χρήζει επείγουσας φροντίδας.

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκονται περιοχές γύρω από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, τη Βέσσα, το Λιθί και τη Νέα Μονή, οι οποίες κινδυνεύουν με ερημοποίηση χωρίς άμεσες παρεμβάσεις. Ο WWF έχει στείλει ομάδα στη Χίο για να εξετάσει πού μπορεί να συμβεί φυσική αναγέννηση και ποιες περιοχές χρειάζονται τεχνητή αποκατάσταση.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι αν και είχε εκπονηθεί σχέδιο για την αντιπυρική προστασία της Χίου, ιδιαίτερα για τα Μαστιχοχώρια, αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Σημαντική είναι η ανάγκη για πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών για την υλοποίηση προληπτικών μέτρων.

Ο δήμος Χίου, ως ο μεγαλύτερος δασοκτήμονας του νησιού, έχει την υποχρέωση να επενδύσει στην Πολιτική Προστασία, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο προσωπικό που θα διασφαλίσει την εκτέλεση έργων πρόληψης, προτού ξεσπάσουν οι πυρκαγιές. Ενδεικτικό είναι ότι το WWF Ελλάς υπογραμμίζει ότι το 95% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε λόγω αμέλειας είτε από πρόθεση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play