Η Ελλάδα θα απαντήσει στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης στο αμέσως επόμενο διάστημα με πλήρη τεκμηρίωση και στερεά και αμιγώς νομικά επιχειρήματα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα επεξεργάζεται ήδη την απάντηση με την απαραίτητη νομική υποστήριξη, ενώ σημειώνουν πως οι ρηματικές διακοινώσεις δεν παράγουν άμεσο αποτέλεσμα.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε για να απαντήσουμε και θα απαντήσουμε. Σημειώνεται δε πως οι χάρτες της Λιβύης δεν αντιστοιχούν με το διεθνές δίκαιο. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν δίνουν επήρεια στην Κρήτη και όταν έχει αναγνωριστεί επήρεια στη Μάλτα, συμφώνως με τη Λιβύη, τότε δεν γίνεται να μην έχει η Κρήτη.
Το μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκκινεί από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Η Μεσόγειος είναι μια περιζήτητη θάλασσα, και καμία ιδιωτική εταιρεία δεν θα θελήσει να αναλάβει ένα ρίσκο το οποίο είναι κυριαρχικό.
Η Λιβύη επί του πεδίου σέβεται τη μέση γραμμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και τονίζουν πως αυτό είναι θετικό, παρά το γεγονός ότι εκφράζει τις αξιώσεις της με τις ρηματικές διακοινώσεις. Στο μεταναστευτικό, παρατηρείται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Λιβύη, και η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε το θέμα να τεθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συζητά στο ανώτατο επίπεδο με τις δύο πλευρές στη Λιβύη. Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται επειδή η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία. Δεν αντιδρούμε, αλλά δρούμε. Η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα απολύτως τετελεσμένο, και το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή. Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, δεν ήταν εφικτό να οργανωθεί εντός του Ιουλίου λόγω βεβαρημένου προγράμματος.
Αναφορικά με την ενδεχόμενη συνεργασία ΕΕ σε θέματα άμυνας με την Τουρκία, η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την αμυντική βιομηχανία, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα σε χώρες με αμυντική βιομηχανία. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία συμφωνία με τρίτη χώρα που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει δρόμος συνεννόησης με την Τουρκία. Η πραγματικά μακρά ειρήνη στην περιοχή θα προέλθει μόνο αν υπάρξει οριοθέτηση. Η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ