Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Νταβούτογλου και ο Αβραμόπουλος σε έναν διάλογο αναγκαίας συνεργασίας

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο Νταβούτογλου και ο Αβραμόπουλος σε έναν διάλογο αναγκαίας συνεργασίας

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο, στο πλαίσιο του Economist Impact, συναντήθηκαν δύο διακεκριμένοι πολιτικοί, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν τα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η περιοχή δεν είναι απομονωμένη, αλλά αποτελεί προέκταση του παγκόσμιου γίγνεσθαι. «Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και από ψηλά και από κάτω», δήλωσε, προτάσσοντας την ανάγκη για μια σύνθεση της παγκόσμιας και τοπικής προσέγγισης. Διέκρινε δύο είδη ηγετών: τους πολεμικούς τακτικούς και τους οραματιστές στρατηγιστές, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι μπορεί να κερδίζουν εκλογές, αλλά χάνουν την ιστορία.

«Στη σημερινή παγκόσμια σκηνή», συνέχισε, «βλέπουμε τους διεθνείς οργανισμούς να είναι πάρα πολύ ευάλωτοι». Όπως δήλωσε, οι τακτικιστές ηγέτες έχουν δημιουργήσει δομές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε τη Γάζα ως παράδειγμα, λέγοντας ότι «όλες οι βασικές αξίες του ανθρωπισμού έχουν αγνοηθεί», διερωτώμενος «προς τα πού οδεύουμε;».

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, υπενθύμισε τη συνάντηση Ατατούρκ και Βενιζέλου και τόνισε: «Αν θέλεις να έχεις ειρήνη με την άλλη πλευρά, πρέπει να αποδεχτείς ότι είναι ισοδύναμα ανθρώπινα όντα όπως εσύ. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ειλικρινούς και διαρκούς διάλογου, επισημαίνοντας ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να φέρει ειρήνη και συνεργασία. Συμφώνησε με τον Νταβούτογλου ότι η περιοχή εισέρχεται σε φάση μόνιμης αβεβαιότητας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι η λύση του είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Συνολικά, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανάγκη για συνεχή επικοινωνία και διάλογο, ακόμα και σε περιόδους διαφωνιών, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των διμερών σχέσεων.

Loading

Play