Η Ευρώπη επιχειρεί να βρει εκ νέου τους αξιακούς κώδικες επί των οποίων θεμελιώθηκε και συγκροτήθηκε η ταυτότητά της, με ισχυρή επιρροή από τη θρησκευτική της παράδοση, τον Χριστιανισμό. Αυτή η ελπιδοφόρα στροφή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί επισυμβαίνει σε μια εποχή σφοδρών παγκόσμιων ανακατατάξεων, που οι βεβαιότητες καταρρέουν και ο πόλεμος είναι μια πραγματικότητα. Είναι αδήριτη ανάγκη ο Ορθόδοξος κόσμος να έχει τη δική του συνεισφορά στις διαδικασίες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ορθοδοξία παραμένει ζωντανή» όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες που πέρασαν από το αντιθρησκευτικό καμίνι των σοσιαλιστικών καθεστώτων.
Ο Χαρακόπουλος συμμετείχε στην Κεντροευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνάντηση Προσευχής στη Βιέννη, κατόπιν πρόσκλησης από διακεκριμένους πολιτικούς της Σλοβακίας, Σλοβενίας και Αυστρίας. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ιστορική συνάντηση συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με σημαντικές προσωπικότητες για την τρέχουσα διεθνή κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Κατά την παραμονή του στη Βιέννη, επισκέφθηκε το Διεθνές Κέντρο του ΟΗΕ, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του οργανισμού και συναντήθηκε με τον βετεράνο κυανόκρανο, Friedrich Schipper, προσκεκλημένο για να μοιραστεί τις εμπειρίες του από τις ειρηνευτικές αποστολές.
Ο Χαρακόπουλος συμμετείχε και στη Στρογγυλή Τράπεζα για τη Θρησκευτική Ελευθερία, όπου συζητήθηκαν σύγχρονες προκλήσεις για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Sam Brownback, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με τον Ορθόδοξο κόσμο.
Ο Χαρακόπουλος επισκέφθηκε επίσης το Αυστριακό Κοινοβούλιο, όπου αντάλλαξε απόψεις με την βουλευτή Gudrun Kugler αναφορικά με την πορεία της Ευρώπης και τις χριστιανικές της ρίζες. Σημείωσε ότι στο κοινοβούλιο αναρτάται ο Εσταυρωμένος, ως ένδειξη σεβασμού στη συμβολή του χριστιανισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Τέλος, εκκλησιάστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ